Erdoğan yönetiminden Washington’da milyon dolarlık lobi atağı

Yayın tarihi: 24 Eylül 2021 Cuma 12:44 pm - Güncelleme: 24 Eylül 2021 Cuma 12:44 pm

Erdoğan yönetimi, Biden yönetimi ve Kongre nezdinde imaj çalışmaları yapacak mevcut lobi şirketlerine yenilerini ekledi.

AKP hükümeti son olarak Temsilciler Meclisi eski Tahsisatlar Komitesi çalışanı Mark William Murray’ı lobi ekibine kattı. Murrey ‘LB İnternational Solutions’ lobi şirketi bünyesinde çalışacak. Türk hükümetiyle Haziran ayında anlaşma yapan LBIS şirketine altı ayda masraflar hariç 545 bin dolar ödeniyor.

ABD Adalet Bakanlığı resmi kayıtlarında yer alan anlaşmaya göre, ayda 90 bin doların üzerinde ödeme yapılan şirket, Murrey’e 3 ay için 35 bin dolar ödeyecek. Lydia Borland’ın başkanı olduğı şirket Kongre’de AKP yönetimi için çalışmalar yapıyor. Uzun süredir Türkiye için çalışan Borland daha önce Capitol Counsel ve Greenberg Traurig lobi şirketlerinde çalışıyordu.

Trump yönetimine yakın bu şirketlere ayda 150 bin dolardan fazla ücret ödeniyordu. Ancak şirketler Ermeni lobisinin girişimi sonucu Trump seçimi kaybettikten sonra sözleşmelerini tek taraflı feshettiler. Aynı şekilde ayda 150 bin dolar ödenen Mercury Public Affairs şirketi de Ermeni lobisinin girişimleri sonucu sözleşmesini tek taraflı iptal etmişti.

AKP yönetimi son olarak Senato Dış İlişkiler Komitesi eski çalışanı Patrick Garvey’i de lobici olarak kiraladı. Erdoğan yönetimi, S-400 Rus füze sistemine misilleme olarak Türkiye’nin programdan çıkarıldığı F-35 savaş uçaklarıyla ilgili sorunu çözmek için Biden Yönetimi nezdinde lobi yapacak bir ‘strateji danışmanlık’ şirketi ‘Arnold and Porter’la sözleşme yenilendi, masraf hariç ayda 125 bin dolara anlaşma yapıldı.

F-35 savaş uçakları projesinde kalmak için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’na (SSB) bağlı Savunma Sanayi Teknolojileri (SSTEK) şirketi ‘Pentagon Strategies, LLC’ şirketiyle de çalışıyor.

Bilindiği gibi Eski Başkan Trump giderayak Caatsa yaptırımlarını da imzalamıştı. 231’nci maddesine göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ABD’den ihracat lisansı ve ABD’li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.

Bu arada HalkBank için kiralanan Ballard Partners şirketine ayda yaklaşık 150 bin dolar ödeniyor. Sözleşmeleri yenilenen ‘Amsterdam & Partners LLP ve Günay Evinç’in sahibi olduğu Saltzman & Evinch PLLC, ’ adlı hukuk firmaları, ‘FETÖ ve Halkbank’ gibi davalara bakıyor. AKP destekli Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi’nde yöneticilik yapan Evinç’in şirketine ayda yaklaşık 100 bin dolar ödeniyor.

FETÖ’nün ABD’de faaliyetlerini izlemek için kiralanan Amsterdam & Partners şirketine ödenen aylık miktarda yaklaşık 100 bin dolar. Washington’da Erdoğan Yönetimi’ne karşı en tepkili kurumların başında Kongre geliyor. Kongre’de son yıllarda ‘S-400, Erdoğan ailesinin mal varlığı, Doğu Akdeniz, insan hakları v.s’ sert eleştiriler yapılıyor. Çok sayıda tasarı sunuldu.

ABD Adalet Bakanlığı’nın Kongreye her altı ayda bir gönderdiği raporlarda Türkiye’nin yıllık lobi harcamaları milyonlarca doları buluyor. Son 2019 yılında 9 milyon dolar olarak görünüyor. Erdoğan’ın ‘dünya beşten büyüktür’ sözünün kampanyasını yapmak için bile lobi şirketi kiralandı.

Erdoğan’ın BM toplantıları ardından Türkiye’ye dönerken gazetecilere yaptığı değerlendirme, milyonlarca dolarlık lobilerin Erdoğan ilk iktidar olduğu sırada ABD Başkanı olan oğul Bush ve sonra Obama ve Trump’la ilişkiler gibi Biden yönetimiyle ilişkilerde bir şey yapamadığını gösteriyor.