Ercüment Ovalı ve ekibinden Koronavirüs için umutlandıran proje

Yayın tarihi: 31 Mart 2020 Salı 2:46 pm - Güncelleme: 31 Mart 2020 Salı 2:51 pm

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, koronavirüs (Covid-19) hastalarından alınan antikorlarla koronavirüslü 12 hastanın tedavisi için yapılacak klinik çalışmayı Sağlık Bakanlığı’na sundu. Projenin onay süreci devam ederken, Ovalı bugün yapacağı basın açıklamasında tedaviyi duyuracak. Ovalı ve ekibinin klinik çalışmaları 6 Nisan’da başlayacak.

Çin’in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı hızla saran ve 37 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan koronavirüse karşı aşı, tedavi veya ilaç geliştirebilmek için tüm dünyada yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamayla Türkiye’de aşı, ilaç veya cihaz gibi koronavirüse karşı geliştirilecek olan tüm çalışmalara Maliye Bakanlığı’nın destek olacağını açıklamıştı.

Çalışmalar kapsamında kök hücre ve yapay deri çalışmalarıyla dünya çapında tanınan Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ekibinin projesi ise umutlandırdı.

Laboratuvarda bir süredir koronavirüse karşı tedavi çalışmaları üzerine çalışan Ovalı ve ekibi, koronavirüse karşı antikorla tedavi üzerine yaptığı çalışmalardan önemli sonuçlar elde etti ve bu bulguları Sağlık Bakanlığı ile paylaştı.

HASTALIĞI YENEN İNSANLARIN KANI İLE DURDURULACAK

Ovalı, projenin detaylarını şöyle anlattı:

“Salgınla yüz yüze geldiğimizden beri grup olarak yetiştirmek için çok yoğun çalışıyoruz. Bir yere de geldik. Bakanlık aşı çalışmalarına başladı. Biz ikinci bir çağrı için öneri verdik. Bize çok hızlı dönecekler. Aşı koruyucu bir çalışma ancak başarısız olma ihtimali var. Hazırlamak kolay ama işe yaramayabilir, tekrar tekrar üzerine çalışmak gerekir ve bu zaman alır. Biz bakanlığa hiperimmün globalizm hazırlanması önerisini verdik. Yenen insanların kanından bu hastalığı durduracak antikorların izole edilerek diğer insanların tedavisinde ve korunmasında kullanılması esasına dayanıyor. Hastalığı yenenlerin plazma ve hücre bağışında bulunması gerekiyor. Yoğun bakımda yatan hastalar için bağışık olan insanların hücrelerini ve kanındaki antikorlarını kullanacağız.”

ERGENEKON KUMPASINDA MAĞDUR EDİLMİŞTİ

Ercüment Ovalı, Ergenekon davasında, bir Ergenekon sanığı ile daha önce yapmış olduğu telefon görüşmesi nedeniyle 2008 yılında FETÖ tarafından gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı.

ERCÜMENT OVALI KİMDİR?

1961 yılında dünyaya gelen Doktor, Bilim Adamı Hematoloji uzmanı Ercüment Ovalı Kırklareli Babaeski doğumludur.

Tıp eğitimine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış ardından 19 Mayıs Üniversitesinde iç hastalıkları ihtisası, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde ise Hematoloji üst ihtisasını tamamlamıştır.

2009 yılına kadar KTÜ’de transplant ünitesi sorumlusu olarak çalışmalar gerçekleştirmiş aynı zamanda Türkiye’nin ilk hücre işlem labaratuvarını açmıştır.

Henüz 38 yaşında iken Profesör ünvanını almıştır. Günümüzde özel bir hastanenin Kemik İliği Nakli ekibinde Hematoloji Bilim Dalı Uzmanı ve aynı hastanen Hücre Laboratuvarı Direktörü olarak görevini sürdürmektedir. GMP ve Hücre tedavi ürünleri danışmanlığını yapmaktadır.

2017 yılında Amerika’dan Kan ve kök hücreden yapay deri üreten Prof. Dr. Ercüment Ovalı için, En İyi Deneysel Araştırma ünvanı ödülü verilmiştir.

Türkiye’de Hücre Laboratuvarı olarak GMP ruhsatını aldıran tek kişi olan Prof. Dr. Ercüment Ovalı buluşları ile dünyaya adını duyurmayı başarmış çalışmaları ile ilklere imza atmaya devam etmektedir.

2018 yılında GQ töreninde aldığı Yılın Bilim Ödülü’nü, Şehit Eren Bülbül, Şehit Astsubay Ferhat Gedik ve Afrin’deki askerlerimiz adına aldığını ve ödülü Mehmetçiklerimize adadığını açıklamıştır.