Berberoğlu için AYM’ye ikinci başvuru yapıldı

Yayın tarihi: 26 Ekim 2020 Pazartesi 11:58 am - Güncelleme: 26 Ekim 2020 Pazartesi 4:40 pm

Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Yerel mahkemenin AYM kararını uygulamamasıyla Anayasa’nın 3 maddesinin ihlal edildiği AYM’ye bildirildi.

Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu’nun avukatı Murat Ergün, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Yerel mahkemenin AYM kararını uygulamamasıyla Anayasa’nın 3 maddesinin ihlal edildiği belirtildi. Ergün, “Anayasa Mahkemesi’nin kararının tanınmaması Türkiye’yi kabile devletine götürür” açıklamasını yaptı.

Ergün’ün açıklamasından öne çıkanlar şu şekilde:

“Her iki mahkeme hangimiz daha çok hukuka aykırı davranabiliriz diye yarıştılar ve ipi birlikte göğüslediler. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın uygulanabilir olması açısından bütün ülkenin çıkarları noktasında bu başvuruyu yaptık. Başvurumuzu yarım saat önce AYM’ye teslim ettik. İvedilikle bir başvuru talebinde bulunduk. Çünkü geçen her gün, her saat şu an milletvekili olarak Meclis’te bulunma görevinde olması gereken kişinin haklarının gaspı anlamına gelmektedir.”

“TÜRKİYE’Yİ KABİLE DEVLETİNE GÖTÜRÜR”

“Bütün hukuk devletlerinde milleti bir arada tutan harç anayasadır. Eğer anayasamız yoksa biz bir arada huzur içinde yaşayan bir millet olmaktan çıkacağız. Bugün yapılan budur. Biz keyfi uygulamalar karşısında ikinci kez AYM’ye başvurmak zorunda kaldık. Anayasa Mahkemesi’nin kararının tanınmaması Türkiye’yi kabile devletine götürür.”

“ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİLDİR”

“Türkiye’de kimsenin AYM’nin meşruiyetini sorgulamaya/sorgulatmaya hakkı yoktur. Bu devletin varoluşuna konulan dinamittir. Bu çocuk oyuncağı değildir. AYM’nin kararını tanımamak keyfen yapılacak bir iş değildir. İç hukuk yoluyla bu işin çözülmesi için sonuna kadar gideceğiz. İkinci başvuru sonucunda çıkacak kararın ilgili tüm makamlar tarafından herkesin ne yaptığının farkında olarak davranacağına ve ülkeyi çıkmaza sokmayacağına inanıyorum.”

AYM’nin Berberoğlu kararını bir mahkeme daha tanımadı!

NE OLMUŞTU?

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında, Anayasa Mahkemesi’nin oybirliği ile aldığı karara karşın “yeniden yargılanmasına gerek olmadığı” yönünde karar vermiş;. mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararın ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığını savunmuştu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, hakkındaki ihlal kararına rağmen Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına hükmeden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını görüşmek üzere dün olağanüstü toplanmış ancak toplantından karar çıkmamıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığı hükmüne yapılan itirazı, değerlendirilmek üzere bir üst mahkemeye göndermişti.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi ise itiraz hakkında “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetmişti.

Enis Berberoğlu’nun itirazı reddedildi

‘İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’ni kapattı!’