‘İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’ni kapattı!’

Yayın tarihi: 13 Ekim 2020 Salı 3:27 pm - Güncelleme: 13 Ekim 2020 Salı 7:04 pm

Yerel mahkeme, AYM’nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği yeniden yargılama kararını tanımadı. Mahkeme, ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi. CHP’li Cihaner sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla konuya tepki gösterdi. Cihaner, “İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesini kapattı!” dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının ‘yerindelik denetimi kapsamında kaldığı’ gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi. Mahkeme, Berberoğlu’na verilen 5 yıl 10 aylık hapis cezasında direndi.

“Kimin, ne zaman, nasıl mahkum edileceğini sadece küçük oligarşik bir grubun iki dudağı arasında”

Mahkeme kararının gerekçesinde Berberoğlu hakkında daha önce yeniden yargılanma başvurusunun Yargıtay tarafından reddedildiğini belirtti.

Gerekçede şöyle denildi:

“Yeniden AYM tarafından bu talepler hakkında yerindelik denetimi oluşturacak şekilde yeniden yargılama kararı ve durma kararı verilmesine ilişkin mahkememize yol gösterme kararı yerindelik denetimi kapsamındadır. Burada yapılacak işlem Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlalini tespit ettikten sonra bu ihlalin yerindelik denetimi olmayacak şekilde ortadan kaldırılmasını sağlamaya ilişkin olmalıdır. Ancak AYM tarafından verilen kararda, hak ihlali tespit edildikten sonra bu ihlalin ortadan kaldırılmasına ilişkin yapılması gerekenlere hükmedilirken yeniden yargılama kararı verilmesi ve durma kararı verilmesi tamamen yerindelik denetimi kapsamındadır. 6126 sayılı Yasa’nın 50 fıkra 1-son cümlesi uyarınca Anayasa Mahkemesi’nin yerindelik denetim yapma yetkisinin bulunmaması, vermiş olduğu mevcut kararda hak ihlali tespitinden sonra yeniden yargılama kararı verilmesi ve durma kararı verilmesine dair yapmış olduğu yol gösterme işlemi de yerindelik denetimi yapma kapsamı içerisinde kaldığı anlaşılmakla aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.”

Mahkeme, 17 Eylül’de AYM’nin verdiği kararın ‘yerindelik denetimi kapsamında olduğunu’ savunurken, Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına ve hakkında daha önce verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasının uygulanmasına oybirliği ile hükmetti. Mahkeme bu karara 7 gün içerisinde İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz edilebileceğini ekledi.

NE OLMUŞTU?

Berberoğlu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018’de Berberoğlu’nun hapis cezasını onadı, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar vermişti. Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu’nda 4 Haziran 2020’de okunmuş ve CHP’li Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştü. Ertesi gün gözaltına alınan Berberoğlu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, aynı gün koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarılmıştı.

Bu gelişmeler ardından ise Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Berberoğlu’nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetmişti.

CHP’Lİ CİHANER’DEN TEPKİ

CHP’li İlhan Cihaner sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı Enis Berberoğlu kararına tepki gösterdi. Cihaner, “İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesini kapattı!” dedi.