Engelliye yeni engel getiren vergi paketi kabul edilemez!

Yayın tarihi: 28 Haziran 2024 Cuma 1:52 pm - Güncelleme: 28 Haziran 2024 Cuma 1:52 pm

Canan Baykız

Başlık bana ait değil. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz’ın kamuoyunda iktidar tarafından gündeme getirileceği belirtilen vergi paketiyle ilgili yaptığı basın açıklamasından alıntı.

Açıklamada öyle yerinde tespitler var ki, yazıyı yazarken göz ucuyla metne bakıyorum.

Ülkemizde “orta direk” kalmadı. Neden? Çünkü orta direkten kastımız mesela kamuda çalışanlardı. Veyahut orta ölçekli de olsa esnaftı. Kamuda bir kişi işe girse 4 kişilik ailenin hayatı değişiyordu. Orta direkler haftada bir ailecek dışarıda iyi bir restoranda yemek yiyebiliyordu. Haftada 1-2 kültürel bir aktiviteye katılabiliyordu. Yılda bir hafta olsa da yurt dışı değilse bile yurt içinde tatil yapabiliyorlardı.

Bunların yanında emekli olanlar ikramiye zamanı geldiğinde ev ya da araba hatta bazıları ikisini birden o ikramiye ile alabiliyordu. Çok uzak bir geçmişten değil çeyrek asır öncesinden bahsediyorum.

Şimdi ekonominin kötü yönetimi sayesinde “emekli ikramiyesi” uçtu gitti. Bırakın tatili falan, sinemaya gitmek bile lüks sayılır oldu. Bir maaş, karın tokluğuna değmeden kiraya gidiyor. İkinci maaş çocuk varsa kreşi, servisi, gıdası, giyimine gidiyor. Kilo ile alınanlar gramla alınıyor. Hiç alınamayan gıdalar var, orta direkler eridi bitti. Türkiye işte bu yüzden Sefalet Endeksinde 5.sırada!

Bizi bu sefaletten kurtarması gereken tasarruf ve vergi paketinde neler var ?

-Saltanattan tasarruf olmaz ancak emekli ikramiyelerini keselim!

-Türkiye Büyük Millet Meclisinden tasarruf olmaz! Vekil maaşını 130 Bin TL’ye tamamlayalım. 130 Bin TL maaşla geçim sıkıntısı yaşayan vekillerimiz asgari ücreti 17.002 TL olarak belirlesin. En düşük kiranın 10 Bin TL olduğu ülkemizde Temmuz ayında çalışana ara zam vermekten de tasarruf edelim!

-Dev şirketlerin ihalelerde verdiği rüşvetleri görmezden gelelim, onların sırtından vergi yükünü silelim. Ama engellilerin araç alımında yararlandığı ÖTV muafiyetine bir son verelim ki tasarrufta olduğumuzu halk bilsin!

Vergi kayıplarını gizlemek için engellileri “haksız istisna ve muafiyetten yararlanan” diye bize yakın medyada hedef gösterelim.

Emeklileri de sanki sosyal yardım alanlar ile birmiş gibi gösterip devletin sırtına kambur ilan edelim!

Emekliyi 80 yaşında intihar eder hale getirip, engelliyi vergi adaletsizliğine sebep olarak göstermek de bu kafaya nasip oldu.

Emeklilerden ikramiyesini, engelliden tanınan hakkını, ücretlilerden emeğin haklı karşılığını alıp, zengini daha zengin fakiri ölüm savaşında esir kılmak ne vergide adaleti ne enflasyonu ne de Türk Lirasının değer kaybını düzlüğe çıkarır.

Bu nedir biliyor musun? Hamasetle bir yere varma çabasıdır.

Hamaset ile bir yere varılmıyor. Horoz, güneşin kendi öttüğü için doğduğuna ancak kendi inanır!

Haydi esenlikle güzel günlere

Kaynak: TELE1