Enfeksiyon uzmanı tek tek saydı! İşte sivrisinek ısırığında yapılması gerekenler

Yayın tarihi: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 4:55 pm - Güncelleme: 17 Temmuz 2023 Pazartesi 4:55 pm

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak, yaz günlerini kabusu çeviren sivrisineklerle ilgili uyarılarda bulundu.

Türkiye’de sıcak yaz günlerinin korkulu rüyası sivrisinekler. Dünyanın birçok noktasında, özellikle tropik bölge ve onun güneyinde yoğun olarak görülürken sivrisinekler, kaşıntı ve yara gibi sorunların yanı sıra çok sayıda bulaşıcı hastalığı da taşıyabiliyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak, kaşıntıyla birlikte kızarıklık ve şişlik gibi olumsuz durumlara da sebep olan sivrisinek ısırıklarının aynı zamanda; sıtma, sarı humma, Batı Nil Ateşi gibi önemli bazı hastalıkların da ortaya çıkmasında oldukça etkili olduğunu söyledi.

Cildin ısırılan bölgesinde alerjik reaksiyon, kaşıntı ortaya çıkabildiğini belirten Boşnak, sivrisinek ısırmalarına karşı bazı kişilerde sistemik alerji öyküsü de olabildiğini ifade etti.

Açıklamada, sivrisinek ısırmalarına karşı alınacak önlemlere değinen Boşnak şunları sıraladı:

*Normal tepki veren bir metabolizma için, sivrisinek ısırıklarına karşı evde uygulanacak basit yöntemler, ısırılan bölgenin kısa bir sürede kendiliğinden iyileşmesi için yeterlidir.

*Sivrisinek ısırmalarında, halk arasında yapılan en büyük yanlış bu bölgeleye sirke, alkol sürmektir. Bu uygulamalar, ciltteki tahrişi ve kaşıntıyı daha da artırabilir ve ısırık bölgesinde iltihaplanmaya yol açabilir.

*Kaşıntıyı azaltmak için en etkili yöntem ise ısırılan bölgeye buzlu su ya da soğuk su, soğuk kompres uygulamaktır.

*Özellikle sivrisineklerin yoğun olduğu yerlerde yaşayan kişilerin açık alanlara çıkarken ısırılmayı önlemek için cildi kapatan uzun kıyafetler giymeyi tercih etmesi, yine yoğun sivrisinek bulunan alanlarda sivrisinek kovucuların kullanılması sivrisinek ısırılmasını önlemek için alınacak önlemlerdendir.

Vatandaşlarımızın bu tavsiyelere uyması ciddi viral enfeksiyon yayılımı ve komplikasyonların önüne geçmek için önem arz etmektedir.

Sıcak yaz günlerinin korkulu rüyası sivrisinek! ‘Asya Kaplanı’ türü baygınlığa yol açabiliyor