Enerji Bakanlığı: Zeytin ağaçları kesilmeyecek, taşınacak

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 9:19 pm - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 9:19 pm

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e ilişkin gelen tepkiler üzerine yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada zeytin ağaçlarının kesilmeyeceğini, taşınacağını belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Kovid-19 pandemisi sonrası dünyada hızla artan enerji talebinin yerli kaynaklarla karşılanmasının küresel enerji fiyatlarındaki ani dalgalanmalara karşı daha fazla önem kazandığı belirtilerek, bu dönemde ülkelerin enerji arz güvenliğini teminat altına almak için mevsim ve iklim koşullarından bağımsız bir şekilde 7 gün 24 saat kesintisiz enerji sağlayan baz yük santrallerini dahi tekrar devreye almaya başladığı ifade edildi.

Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile artan elektrik ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasına yönelik yeni bir düzenlemeye gidildiği aktarılan açıklamada, söz konusu düzenlemenin halihazırda faaliyet gösteren santralleri kapsadığı ve mevcut santrallerdeki istihdamın da korunacağı belirtildi.

Elektrik ihtiyacının karşılanmasına yönelik yapılacak madencilik faaliyetlerinin zeytinlik alanlara denk gelmesi durumunda uygulanacak yeni usul ve esaslar ele alınan açıklamada, kamu yararının gözetilmesi şartıyla sahada madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının iznine tabi olacağı aktarıldı.

“ZEYTİN AĞAÇLARININ KESİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Açıklamada, zeytin ağaçlarının taşınacağı bölge, Tarım ve Orman Bakanlığının izni ve uygun görüşüyle faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükteki yeni bir bölgeye taşınacağı ve zeytin ağaçlarının kesilmesinin söz konusu olmadığına vurgu yapıldı.

Zeytin ağaçlarının taşınacağı bölgenin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirleneceği ve mücbir bir sebep olmadıkça taşınma işleminin olmayacağı ifade edilen açıklamada, zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masrafların ve ortaya çıkacak tüm taleplerin ilgili sahada maden faaliyeti yürütecek şirket tarafından karşılanacağı bilgisi verildi.

İlgili firmanın taşınan ve tutmayan her bir zeytin ağacına karşılık 5 yeni fidan dikmekle yükümlü olacağı belirtilen açıklamada, sahadaki maden faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından sahanın rehabilite edileceği ve eski haline getirileceği dile getirildi.

Zeytinliklerin idam fermanı resmi gazetede! Madenler için kesilecek