Elektrikte yeni tarife

Yayın tarihi: 1 Mart 2022 Salı 1:21 pm - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 1:58 pm

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarında yeni tarifeye gidildiğini açıkladı. Dönmez, yüzde 8 ile yüzde 14 arasında indirim yapıldığını söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararlarıyla elektrikte mesken abone grubu için belirlenen günlük düşük tüketim sınırı 7 kWh’den 8 kWh’ye çıkarıldı. Bu kararla, mesken abone grubu için aylık düşük tüketim sınırı 210 kWh’den 240 kWh’ye yükseltilmiş oldu.

Konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Elektrik faturalarında tüketime göre değişmekle birlikte yüzde 8 ile yüzde 14 arasında indirim yapıldı” dedi.

Bakan Dönmez’in açıklamaları şöyle:

“DAR VE ORTA GELİR GRUBUNDAKİ VATANDAŞLAR LEHİNE İYİLEŞTİRMELER YAPMIŞ OLDUK”

“Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan açıklama ile dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlar lehine iyileştirmeler yapmış olduk. Mesken abone grubunda oturduğumuz ev statüsündekiler yararlanıyor. Vakıf, dernek ve cemevleri de bu kapsama alınmış oldu. Kırsal alanlardaki vatandaşlarımızın içme suyu şebekesindeki ihtiyaçları vardı. Bunlar da dahil edilmiş oldu. KDV yüzde 8’e düşürüldü. Bununla birlikte ticarethanelerde kademeli uygulamaya geçtik. Günlük 30 kw saat, aylık 900 kw saat eder. Ocak-Şubat’taki tüketimlerini dikkate alarak böyle bir düzenlemeye gidilmiş oldu. Böylece yüzde 80’in üzerinde kapsama alındı.

Tarımsal sulamada kullandığı elektrikle ilgili olarak KDV yüzde 18’den 8’e indirilmek üzere iyileştirilme yapılmış oldu.

“YÜZDE 8 İLE YÜZDE 14 ARASINDA İNDİRİME TEKABÜL EDİYOR”

Tüketime göre değişmekle birlikte yüzde 8 ile yüzde 14 arasında indirime tekabül ediyor. Birinci kademede 1 kw Enerji için 137 kuruş ödenirken bu 126 kuruşa düştü. Ticarethanede de birinci ve ikinci kademe arasında yüzde 25’lik indirim yapılmış oldu.

Bu uygulama 1 Mart’tan itibaren geçerli. 1 Mart sonrası tüketimler yeni tarife ile faturalandırılacak. Mart ayında bir geçiş dönemi olmuş olacak.

Mevzuata göre 30 gün içinde sayaçların okunması lazım. Bazen tatil günleri oluyor, bazen vatandaş evinde olmuyor, görevli okuyamıyor. Endişeye gerek yok. Sayacın okunma süresine göre ilk ve ikinci kademeden yararlanma söz konusu. Burada mağduriyet söz konusu değil. Vatandaşlarımız hem EPDK hem de bakanlığımıza başvuru yapabilir, varsa bir sorun düzeltilir.

“AKARYAKITTA VERGİDEN FERAGAT EDİLMİŞTİ”

Doğal gaz ve elektrikte geçtiğimiz yıl devletin yüklendiği bedel 100 milyar lira. Akaryakıtta da vergiden feragat edilmişti, 65 milyar lira. Sırf gaz ve elektrikte hane başına 5 bin liralık destek verildi. Bu sene destek miktarı da bu rakamın altında olmayacak.”