Emeklinin isyanına kulak veren yok! “Sefalet içinde sürünüyoruz”

Yayın tarihi: 21 Aralık 2023 Perşembe 9:03 pm - Güncelleme: 21 Aralık 2023 Perşembe 9:03 pm

Emekli vatandaşlar maaşların yetersizliğine isyan etti. Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşayan bir emekli, “Açlık sınırı bilmem kaç lira olmuş. Biz sefaletin içinde sürünüyoruz” dedi. Bir başka emekli ise, torunlarına çikolata dahi alamamaktan yakındı.

Aylık 7 bin 500 lira alan emekliler; en temel ihtiyaçlar olan gıda ve barınma masraflarının her geçen gün arttığı bu günlerde geçinememekten şikayetçi. İktidar, vatandaşların taleplerine kulaklarını tıkarken, emekliler “sefalet içinde” olmaktan yakınıyor.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşayan emekliler, ANKA’ya konuştu. Kimi emekli ev kirasını ödeyememekten şikayet ederken, kimi emekli gıda ürünlerine gelen zamlara yetişemediğini söyledi. İşte emeklinin geçimle mücadelesi…

“İSTEDİĞİMİZ ŞEYİ GİDİP ALAMIYORUZ”

Boş vakitlerinde çay ocağında çalışan emekli vatandaş, “Emekliyiz, 7 bin 500 lira maaş alıyoruz, geçinemiyoruz. Maaşımızın en az 15-20 bin lira olması lazım ki geçinelim. Bu parayla kim geçinebilir. Hayat pahalılığı var. Aldığımız şeyler çok pahalı. Marketler çok pahalı. İstediğimiz şeyi gidip alamıyoruz” dedi. Bir başka emekli vatandaş, “7 bin 500 lira maaş alıyoruz, geçinemiyoruz ki. 7 bin 500 TL ile nasıl geçineceksin? Her şey olmuş ateş pahası. Çarşıya çıktığımızda 200 liradan aşağı bir şey alamıyorsunuz” diye konuştu.

Emekli başka bir vatandaş, “Emekliyiz 8 bin 250 lira maaş alıyorum, ev kirası olmuş 5 bin lira. Ne yiyeceğiz” diye sorarken; diğer bir emekli, “Zamları yapıyorlar arkasından hemen yüzde 30, yüzde 60 zam geliyor. Dengesiz bir şekilde devam ediyor. Devletin yaptığı zamla vatandaşa yaptığı zam dengesiz” ifadelerini kullandı.

“BU PARKA GELİYORUZ ÇÜNKÜ BURASI BEDAVA”

Bir vatandaş, “Emekliyiz 9 bin 500 lira maaş alıyoruz. Her şey pahalı bir şey alamıyoruz. Bu parka geliyoruz çünkü burası bedava. Burada da bir çay alabilirsek alıyoruz. Burası Büyükşehir’e ait bir yer. Selfservis, paran varsa gidip alıyorsun, alamazsan bu şekilde oturuyorsun. Bize 5 bin lira para verecekti. Benim 15 dönüm yerim var. Çiftçiyim diye onu da çocuklara verdim. Bu 5 bin lirayı verecekti halen vermedi. Ben bunlardan hiçbir şey beklemiyorum” diye konuştu.

Diğer emekli ise “7 bin 500 lira maaş alıyoruz, yetmiyor. Zaten normalde 600 lira elektrik parası veriyoruz. 400 lira su parası veriyorum. 3 bin 500 lira da kira ödüyorum. İki tane de öğrencimiz var. 2 öğrencinin de günlük 150 lira harçlığı. Hesap ortada, yetmiyor. Ek iş olarak da hamallık yapıyorum. Eskideki emeklilerin anlattığı gibi 10 yıl önceki maaşı özlüyorum. 10 yıl önceki aldığımız asgari ücreti şimdi onu bile verseler ben ona bile razıyım. 10 sene önce aldığım maaşa 450 litre benzin alırken, şimdiki maaşıma 250 litre benzin alabiliyorum. Maaşın artması değil ekonominin düşmesi önemli” dedi.

“HAFTADA BİR GÜN İŞ ÇIKIYOR, O DA 250 LİRA”

Diğer bir emekli ise, “7 bin 500 lira maaş alıyorum. Bugünkü durumu hiç beğenmiyoruz, şartlar belli. Aldığımız maaşlar yetersiz kalıyor. Oturdum ev kendimin ama bir markete gittiğinde 1000-1200 lira arasında marketten çıkamıyorsun. Fiyatlar devlet tarafından takip edilmeli” dedi. Başka bir vatandaş ise “Ben çalışamıyorum. Çocuğumu engelli. Çocuğumuzun peşinde koşturuyoruz. Annesi devamlı koşturamadığı için ben de koşturmak zorunda kalıyorum. Onun için bakım parası alıyorum, o da yetmiyor. Aldığımız para 5 bin 100 lira. Ortalık şu anda çok pahalı. Bir torba kömür 100 lira olmuş. Bakım parası alıyorsunuz diye kömür de vermiyorlar. Bu parayla nasıl geçineceğiz verilen para belli. Haftada bir gün iş çıkacak da gideceğim, o da 250 lira yevmiye. Milletvekilleri kendileri 73 bin lira para alıyor deniliyor. Geçinemediklerini belirtiyorlar. Bu insanlar nasıl geçiniyor” ifadelerini kullandı.

“BİZ SEFALETİN İÇİNDE SÜRÜNÜYORUZ”

Kapalı pazar yerinde konuşan emekli vatandaşlar ise şunları söyledi:

– “7 bin 500 lira maaş alıyoruz herkes bu konuda dertli. Biz memnun değiliz. Bizim bu maaşların en az 12 bin lira olması lazım. Evimiz kira değil idare etmeye çalışıyoruz.

-Emekliyi bitirdiler. Emekli aç, aç. Emekli bitti. Kendi ceplerini dolduruyorlar. Pazarda bin liradan aşağı pazar torbası dolmuyor. Hiçbir şey almadığımız halde marketten 2 bin lira gidiyor. Her şey pahalı. Evi kira olana Allah kolaylık versin. Evi 12 bin lira diyen var 15 bin lira diyen var. Eğer ki çocuğu da varsa okutuyorsa nasıl idare edecek.

-7 bin 500 lira maaş alıyorum. Nasıl memnun olacağım? Açlık sınırı bilmem kaç lira olmuş. Biz sefaletin içinde sürünüyoruz. Pazaryeri bu kadar pahalı olmasının nedeni mazotun 40 lira olması. Antalya’dan buraya 15 bin liraya yakın nakliye geliyor. O zaman malın üstüne biniyor nakliye parası. Bugünkü hükümetten hiçbir beklentim yok mu? benim bugün 5 bin lira ikramiye paramı bile vermedi.

“5 BİN LİRA İKRAMİYE VERECEKLERDİ, ONU DA GÖRMEDİM”

-Bir kilo peynir 300 lira. Bir kilo şeker kaç lira bir paket çay 170- 180 lira. 1 kilo pirinç 80 lira. Bulgur bilmem kaç lira. Gel de yetsin bu para. Ben toptan domates almaya gittim 27 lira dediler. Toptan fiyatına. Ben bunu kaça satacağım? Tezgahımda 30 lira diyorum alan yok. 27 liradan 30 liraya satıyorum bu para kazanır mı? Bize 5 bin lira ikramiye vereceklerdi onu da görmedim. Neymiş bilmem nereye kayıtlı. Ben bu parayı öbür tarafa gidince mi alacağım?

-7 bin 500 lira alıyorum. Bu hayat pahalılığına göre zor olduğunu elden gelenin yapacak bir şey var mı? Bazı giysileri almadan bazı gıdaları yemeden olsun fedakarlık yapıyoruz. Şükür evimiz kira değil. Asgari ücret kadar olmasa da asgari ücrete yakın olsa bence daha iyi olur diye düşünüyorum.

-7 bin 500 lira alıyoruz. 7 bin 500 lira ile geçinemiyoruz. Bizim dememizle olmuyor. Yaşantıdaki gerçek fiyatlar belli. Biz istediğimiz kadar isteyelim veren olmadıktan sonra ne yapacaksın?

“TORUNLARA ÇİKOLATAYI NASIL ALACAKSIN?”

-7 bin 500 alıyorum. Eve yumurta, et almıyorum ancak geçiniyorum. Elektrik parası su parası derken para bitiyor. En düşük aylık 15 bin liradan aşağı olmaması gerekir.

-7 bin 500 lira para alıyorum. Bir koli yumurta 120-130 ise 1 kilo peynir 380 lira ise bir kilo tereyağı 400 liraya kadar geldiyse siz bana nasıl geçiniyorsun diye nasıl sorabiliyorsunuz? Nasıl geçinebilirim kuru ekmekle, soğan bile alamıyorum ben. Akşam eve gittiğimde torunlar geliyorlar. Bir çikolata olmuş 20- 30 lira, nasıl alacaksın nasıl vereceksin? Çocuk yokluktan ne anlar. En son lokantaya ne zaman oturdum; hiç oturmadım. Büyükşehir’de hizmet veriyorlar. Nefsimi köreltmek için Aydın Büyükşehir’in lokantasına gidip yiyorum orada et görüyorum. Pazar yerinde bir kilo biber 60 lira 1 kilo domates 30 lira, bir karnabahar bu memlekette yetiştiği halde 30- 40 lira. Ispanak 30- 40 lira. Pırasa 40- 50 lira. Allah yardımcınız olsun.

“BU HÜKÜMET FAKİRDEN ALIYOR ZENGİNE VERİYOR”

-Aylığımız az, 7 bin 500 TL alıyorum. Bu hükümet fakirlerden alıyor zenginlere veriyor. Beklentim yok.

-Benim emekli maaşıma zam gelince yılbaşından sonra elektriğe, suya zam gelmesin. Eczaneye gidiyorsunuz raporlu olduğum ilaçlardan bile eczane benden katkı payları alıyor. Böyle adalet böyle bir dünya olamaz. Yaşım 72 oldu. Bunları da gördüm. Başımızdakiler bize zam vermesinler. Aldığımız malları da zamlı almayalım. Aldığımız maaş 7 bin 500 lira ne olur bu parayla?

-Maaşımızın en az 15 bin lira olması gerekir. İyi geçinemiyorum, ev kira. Hayat şartları pahalı. Masraflar belli pazarları da görüyoruz. Bir kilo elmayı 40 lira yersek, peynire süte hiçbir şeyin yanına varamıyoruz. Ne yapalım emekli maaşı az.”

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! 5 bin TL ikramiyenin hesaplara yatacağı tarihler belli oldu

Kaynak: TELE1