‘Amacımız Mavi Vatan’a sahip çıkmaktır’

Yayın tarihi: 4 Nisan 2021 Pazar 9:31 am - Güncelleme: 4 Nisan 2021 Pazar 6:45 pm

103 emekli amiralin Montrö’nün önemine vurgu yaptığı bildiri Saray’da tepki uyandırırken, bildiriye imza atanlardan Atilla Kıyat ve Cem Gürdeniz  bildirinin ‘darbe’ olarak nitelendirilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

103 emekli amiralin Montrü’nün önemine vurgu yaptığı bildirisine ilişkin ilk açıklama emekli Koramiral ve eski Fenerbahçe Spor Kulübü yöneticilerinden Atilla Kıyat’tan geldi.

Emekli amirallerden Montrö ve sarıklı amiral bildirisi

Emekli 103 amiralin bildirisine soruşturma

Kıyat, Twiiter hesabından yaptığı paylaşımda, “103 Amiral imzalı bildirimize tepki verenler, belli ki uyku sersemi iken okumuşlar. Sabahleyin, uykularını aldıktan sonra bir daha okurlarsa yaptıkları suçlamalardan utanç duyacaklardır” ifadesini kullandı.

İYİ Partili Çıray: Bıktık bu darbe paranoya ve tiyatrosundan

CEM GÜRDENİZ: BUNU DARBE ÇAĞRISI OLARAK YORUMLAMAK YANLIŞTIR

Amirallerin açıklamasında imzası bulunan “Mavi Vatan” kavramının isim babası Emekli Amiral Cem Gürdeniz Cumhuriyet’ten Furkan Karabay’a konuştu.

Cem Gürdeniz, açıklamanın Türkiye’nin menfaatlerini ve Mavi Vatan’ı korumak için yapıldığını söyledi. Açıklamanın “Darbe bildirisi” olarak yorumlanmasına tepki gösteren Gürdeniz, “Yapılan bir açıklamadır bunu bir ‘darbe çağrısı’ olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Kaldı ki biz FETÖ’nün kumpaslarında hapis yatmış kişileriz. Amacımız Mavi Vatan’a sahip çıkmaktır” dedi.

Emekli Amiral Cem Gürdeniz’in açıklaması şöyle:

“Son dönemde çıkan Montrö tartışmaları ve medyada tasvip edilmeyen fotoğrafları ortaya çıkan Deniz Kuvvetleri mensubu beni üzmüştür. Bir emekli amiral olarak, amirallerimizin ortak gündeme getirdiği böyle bir metni açıklamanın ve bu metne benim de imza koymamın sakınca olmadığını değerlendirdim. Bu en azından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir.

Yıllarca Türkiye’nin menfaatleri için hareket edip, Mavi Vatan’a sahip çıktık. Dolayısıyla yapılan açıklama, Türkiye’nin menfaatleri ve Mavi Vatan’ı korumak içindir. Açıklama yapma özgürlüğüne sahibiz ve buradan bir mağduriyet oluşturulmamalı. Yapılan bir açıklamadır bunu bir ‘Darbe çağrısı’ olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Kaldı ki biz FETÖ’nün kumpaslarında hapis yatmış kişileriz. Amacımız Mavi Vatan’a sahip çıkmaktır.”

Soruşturma başlatılmıştı… Soylu ve komutanlıklardan ortak açıklama

AÇIKLAMADA NE VARDI?

103 emekli amiral imzasıyla, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin sözleri sonrası başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın “takke ve cübbe” giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin olarak ortak bir bildiri yayımlandı. Bildiride “Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir” ifadeleri kullanıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun bildiriye “Haddinizi bilin” sözleriyle tepki gösterirken, TBMM Başkanı Şentop da bildiri için “darbe çağrışımlı” nitelemesi yaptı.