103 amirale Anayasal düzene karşı işlenen suçlardan soruşturma

Yayın tarihi: 4 Nisan 2021 Pazar 10:37 am - Güncelleme: 4 Nisan 2021 Pazar 8:27 pm

 Emekli amirallerin bildirisini TCK’nın 316. maddesi kapsamında soruşturan başsavcılık bildiriye öncülük eden isimleri tespit etti. O isimler ifadeye çağrılacak.

5237 sayılı TCK’nın 316. maddesinde “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” bölümünde şu şekilde düzenlenmiştir:

Suç İçin Anlaşma Suçu Nedir? (TCK 316)
Madde 316 – (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçlardan herhangi birini elverişli vasıtalarla işlemek üzere iki veya daha fazla kişi, maddi olgularla belirlenen bir biçimde anlaşırlarsa, suçların ağırlık derecesine göre üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Amaçlanan suç işlenmeden veya anlaşma dolayısıyla soruşturmaya başlanmadan önce bu ittifaktan çekilenlere ceza verilmez.

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘103 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayımlanan bildiriyle ilgili re’sen soruşturma başlattı.

Emekli amirallerden Montrö ve sarıklı amiral bildirisi

Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“04/04/2021 tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re’sen soruşturma başlatılmıştır.”

Emekli Koramiral Atilla Kıyat: Suçlayanlar utanç duyacak

İYİ Partili Çıray: Bıktık bu darbe paranoya ve tiyatrosundan

NE OLMUŞTU?

Gece saatlerinde emekli 103 amiral tarafından son dönemde gündemde olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin bir bildiri yayımlanmıştı. “Montrö, Türkiye’nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına, masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” ifadelerinin kullanıldığı bildiriye Saray’dan sert tepki gelmişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Haddinizi bilin! Siz kimsiniz? Ne hakla milli iradenin meşru temsilcilerine parmak sallıyorsunuz?” ifadelerini kullanırken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan da “Üniformayı taşımak şereftir. O şerefi emekli olduktan sonra taşımak daha büyük şereftir.” paylaşımı gelmişti.