Emekli Büyükelçi Göktürk: İsrail’in personelinin tamamını geri çekmesi olağan dışı

Yayın tarihi: 20 Ekim 2023 Cuma 4:09 pm - Güncelleme: 20 Ekim 2023 Cuma 4:28 pm

Özel Haber: Nilay Göl

İsrail ve Hamas arasındaki savaş 14’üncü gününde devam ederken, İsrail’in, Türkiye dahil bölge ülkelerdeki tüm diplomatlarını geri çağırmasını TELE1’e konuşan emekli büyükelçiler değerlendirdi.

Hamas’ın İsrail’e yönelik başlattığı ‘Aksa Tufanı’ isimli operasyonun ardından başlayan savaş 14’üncü gününe girdi. Savaşta bin 400 İsrailli, 4 bin 137 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail, 17 Ekim Salı akşamı Gazze’deki Baptist Hastanesi’ni hedef aldı; yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı. İsrail’in Gazze’deki hastane saldırısının ardından Türkiye’de yurttaşlar meydanlara akın etti. İstanbul’da yurttaşlar, Beşiktaş’ta bulunan İsrail Başkonsolosluğu binasının önüne ellerinde Filistin bayraklarıyla gelerek saldırıyı protesto etti. İsrail, protesto gösterilerinin arttığı Türkiye’deki tüm büyükelçi ve diplomatlarını geri çağırdı. Bu gelişmenin ardından İsrail Büyükelçisi İrith Lillian ve diğer diplomatlar Türkiye’den ayrıldı.

İsrail’in, tüm diplomatlarını Türkiye’den geri çekme kararı almasını tele1.com.tr’den Nilay Göl‘e değerlendiren Emekli Büyükelçi Şafak Göktürk, “Tepkisel gösterilerinin yoğunlaşması üzerine alınmış bir karar. Kara harekatının başlaması arifesinde bölge ülkelerde görevli diplomatlarının can güvenliğini sağlayabilmek amacıyla yaptığını düşünüyorum” derken; Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, “Çok fazla bir anlam yüklemesi yapmaya ihtiyaç duyulmayan bir konu. Belirli ülkelerde gösteriler arttı, risk büyümeye başladı. Güvenlik endişeleri nedeniyle bu kararı aldıklarını düşünüyorum” dedi.

GÖKTÜRK: OLAĞAN DIŞI GÖRÜNEN ŞEY PERSONELİN TAMAMININ ÇEKİLMESİ

“Belli ki bir ihtimaliyat çalışması yapmışlar ve bölge ülkelerdeki diplomatik misyon mensuplarının can güvenliğine yönelik tehlikenin artabileceği yönünde yorumlamışlar ki böyle bir karar almışlar” diyen Emekli Büyükelçi Şafak Göktürk, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sistemin içinden bilen birisi olarak söylüyorum, böylesi zamanlarda bir takım önlemler alırsınız. Burada olağan dışı görünen şey personelin tamamının çekilmesi. Ama çok büyük bir siyasi mesajı verdiklerini düşünmemek gerekir.”

ÖZÜLKER: KARA HAREKATI BAŞLARSA ÇOK DAHA FAZLA ÖLÜM OLACAK

Gazze’de kara savaşı başlarsa bölge ülkelerde ve Türkiye’de protestoların daha da artacağını söyleyen Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, şunları kaydetti:

“Nerede risk var? En büyük kısmı da Müslüman ülkelerde ve çevrede onları iyi tanıyan ülkelerde. Bu nedenle İsrail, Türkiye dahil bölge ülkelerdeki tüm diplomatlarını geri çağırdı.”

İsrail ve Hamas’ın yaptıklarının kabul edilebilir bir tarafı olmadığını söyleyen Özülker, “Ama orada yaşayan ve hiçbir suçu olmayan 2,5 milyon Filistinli var. Kara harekatı başlarsa orada kaçan, kaçamayan çok daha fazla ölüm olacak. Türkiye’nin de kendini çok ciddi bir şekilde savunması ve tedbirleriyle ön alması noktasına kadar gelen bir gelişme oluşturacak. Bütün bunlara baktığımız zaman bunun içinde değil de dışında kalmak daha da hayırlıdır diye düşünüyorum” dedi.

İsrail-Hamas savaşında ikinci cuma! İsrail polisi yine namaz kılanlara saldırdı