İsrail-Hamas savaşında ikinci cuma! İsrail polisi yine namaz kılanlara saldırdı

Yayın tarihi: 20 Ekim 2023 Cuma 6:44 am - Güncelleme: 20 Ekim 2023 Cuma 11:57 pm

İsrail-Hamas savaşında 14. güne girildi. Savaşın başladığı günden itibaren Müslümanlar için kutsal ikinci Cuma gününe girildi. Mescid-i Aksa’ya giriş için yaş sınırı koyan İsrail Polisi namaz kılmak isteyenlere gaz ve TOMA ile müdahalede bulundu.

Hamas’ın İsrail’e yönelik başlattığı ‘Aksa Tufanı’ isimli operasyonun ardından başlayan savaş 14. gününe girdi. Hamas elinde çok sayıda İsrailli rehine bulundururken, Netanyahu da Gazze’ye bomba yağdırdı. İsrail’in bombardımanında kadın ve çocukların da olduğu 4 bin 137 Filistinli hayatını kaybetti.

Dün sınıra giden Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik kara saldırısının yakın olduğu mesajını verdi. Askerlerle olan videosunu paylaşan Netanyahu, “Hazırız” dedi.

Netanyahu kara harekatı sinyalini verdi! “Savaşçılarla birlikte hazırız”

İSRAİL POLİSİNDEN NAMAZ KILMAK İSTEYENLERE MÜDAHALE

Mescid’i Aksa’ya girişlere yaş sınırı koyan İsrail polisi namaz kılmak isteyenlere gaz ve TOMA’larla müdahale etti. İsrail güvenlik güçleri ile Filistinliler arasında arbede yaşandı. İsrail polisi olayları takip eden gazetecileri de alandan uzaklaştırdı.

HASTANE SALDIRISINA PROTESTOLAR SÜRÜYOR

İsrail’in Çarşamba gecesi Baptist hastanesini vurması ve aralarında çocukların da olduğu 471 kişinin ölmesi sonrası başlayan protestolar da devam ediyor. Dün Lübnan, Ürdün, Batı Şeria’da halk sokaklara çıkarak İsrail’in vahşi saldırısını protesto etti.

NAMAZA YAŞ SINIRLAMASI

İsrail, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da cuma namazı için Mescid-i Aksa’ya gelmek isteyen Filistinlilere yaş kısıtlaması getirdi. Kudüs’teki İslami Vakıflar İdaresinden AA muhabirine yapılan açıklamaya göre, İsrail güçleri, 65 yaş altı erkek ve 50 yaş altı kadınların Harem-i Şerif’e girişine izin vermiyor.

KUDÜS’TE CUMA NAMAZINA YİNE ENGEL

İsrail polisi geçtiğimiz hafta cuma namazı sonrasında Mescid-i Aksa camiin etrafında toplanan kalabalığa plastik mermili ve gaz bombalı müdahale etmişti. Savaşın başlamasından sonraki iki cuma günü de Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girmeleri engellenmeye başladı

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

23:20: | 720’Sİ ÇOCUK BİN 400 KİŞİ KAYIP

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’deki saldırılar sonucu yıkılan binaların enkazında ulaşılamayan çok sayıda kişi bulunduğunu ve 720’si çocuk en az bin 400 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

21:30 | 12 BİN 845 KONUT YIKILDI 9 BİN KANSER HASTASI TEDAVİ EDİLEMEDİ

Hamas – İsrail savaşının başladığı 7 Ekim’den beri Gazze’de 12 bin 845 konut yıkıldı. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada (BM) 9 bin kanser hastasının tedavi alamadığı belirtildi.

20:15 | HAMAS İKİ ABD’Lİ REHİNEYİ SERBEST BIRAKTI

Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, iki Amerikalı rehinenin ‘insani’ nedenlerle serbest bırakıldığını açıkladı.

Konuya dair açıklamada “Katar’ın çabalarına yanıt olarak hem insani nedenlerle hem de Biden ve yönetiminin ‘faşist’ iddialarının yanlışlığını Amerikan halkına ve dünyaya kanıtlamak için, bir anne ve kızı olmak üzere iki Amerikalı rehineyi serbest bıraktık” ifadeleri kullanıldı.

İsrail kanalı Channel 13, İsrail hükümetinin de rehinelerin bırakıldığını doğruladığını duyurdu.

18:30 | ABBAS, SUNAK’LA GÖRÜŞTÜ: ‘GAZZE’YE ACİL İNSANİ YARDIM GÖNDERECEĞİZ’

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır’ın başkenti Kahire’de İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını görüştü.

Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, Abbas ve Sunak’ın görüşmesinde, abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki savaşı durdurmak için ateşkes çabaları, sivillerin korunması, bölgeye gıda ve tıbbi yardımın ulaşması, elektrik ve suyun en kısa sürede sağlanması konuları gündeme geldi.

sunak abbas

Abbas, Doğu Kudüs ve Batı Şeria ya da abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaşayan Filistinlilerin yerinden edilmesini reddettiklerini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı, barışın sadece Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki topraklarını içerecek ve başkenti Doğu Kudüs’te olacak bağımsız Filistin devletinin tanınmasıyla sağlanabileceğini vurguladı.

İngiltere Başbakanı Sunak da ülkesinin sivillerin öldürülmesine karşı olduğunu ifade ederek Gazze’ye acil insani yardım göndereceklerini belirtti. Ülkesinin iki devletli çözüme bağlı olduğunu vurgulayan Sunak, bu sayede Filistin ve İsrail’in “güvenlik, barış ve iyi komşuluk ilişkisinde yaşayabileceğini” dile getirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin Gazze’de devam eden savaşta giderek derinleşen insani krize çözüm bulmak adına çağrı yaptığı zirveye katılmak üzere Kahire’ye gitmişti.

16:13 | ESKİ İSRAİL BAŞBAKANINDAN KARA HAREKATI AÇIKLAMASI

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Gazze Şeridi’ne yönelik muhtemel kara harekatının aceleye getirilmemesinden yana olduğunu belirtti.
Bennett, X sosyal medya hesabından Gazze’den büyük bir yıkımın fotoğrafını paylaşarak, “İsrail ordusu, kuvvetlerimizin önünü açmak için Hamas’ı yoğun bir şekilde vuruyor.” ifadesini kullandı.

15:51 | GAZZE’DE ÖLDÜRÜLEN BM ÇALIŞANLARININ SAYISI 16 OLDU

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde iki çalışanının daha öldürüldüğünü, 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybeden çalışanlarının sayısının 16’ya çıktığını duyurdu.

13:34 | İSRAİL’İN SALDIRDIĞI KİLİSEDE ÖLENLERİN SAYISI 16’YA YÜKSELDİ

İsrail’in Gazze’deki Rum Ortodoks Kilisesi’ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya yükseldi.

13:24 | BATI ŞERİA’DA 13 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın Tulkerem kentinde 13 Filistinliyi öldürdü.

12:18 | 80 FİLİSTİNLİ GÖZALTINA ALINDI

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde 80 Filistinliyi gözaltına aldı.

13:03 | HAYATINI KAYBEDEN FİLİSTİNLİLERİN SAYISI 4 BİN 137 OLDU

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısının 4 bin 137’ye yükseldiğini duyurdu.

09:30 | KİLİSE SALDIRISINDA 8 KİŞİ ÖLDÜ

İsrail’in Gazze Şeridi’nde sivillerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda en az 8 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

İsrail Gazze'de sivillerin sığındığı tarihi kiliseyi bombaladı, 8 kişi öldü

08:40 | İSRAİL LÜBNAN SINIRINDAKİ KASABAYI TAHLİYE DECEK

İsrail Savunma Bakanlığı, İsrail’in Lübnan sınırındaki Kiryat Shmona kasabasında yaşayanları tahliye etmeyi planladıklarını açıkladı. İ

07:10 İSRAİL GAZZE’DE 6 EVE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ

Gazze’deki İçişleri Bakanlığının Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde sivillerin yaşadığı 6 evi hedef aldığı belirtildi. Açıklamada, hava saldırılarında 9 kişinin öldüğü, 60 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

06:17 | TUNUS FİLİSTİN İLE YAPACAĞI FESTİVALİ İPTAL ETTİ

Tunus Kültür Bakanlığı, “acımasız siyonist saldırganlığına maruz kalan Filistin halkıyla dayanışma” amacıyla 34. Kartaca Film Festivali’nin iptal edildiğini duyurdu.

Bakanlığın Facebook sayfasından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kardeş Filistin halkımızla dayanışma içinde, acımasız siyonist saldırganlığın bir sonucu olarak Gazze Şeridi’nde ve işgal altındaki tüm Filistin topraklarında tanık olunan kritik insani durum dikkate alınarak, Kültür Bakanlığı, 34. Kartaca Film Günleri organizasyonunu iptal etme kararı aldı.”

05:29 | FİLİSTİN KİLİSE İŞLERİ BAŞKANI: İSRAİL, GAZZE’DE SOYKIRIM PLANI UYGULUYOR

Filistin Devlet Başkanlığına bağlı Kilise İşleri Yüksek Komitesinin Başkanı Remzi Huri, İsrail’in, Gazze Şeridi’ndekilere karşı “soykırım” planı uyguladığını söyledi.

03:00 | BIDEN ‘ULUSA SESLENİŞTE’ KONUŞTU

ABD Başkanı Joe Biden, önceden duyurulan ‘Ulusa Sesleniş’ konuşmasını gerçekleştirdi. Biden yaptığı açıklamada İran, Hamas ve Rusya’yı eleştirdi.

Biden’ın açıklamalarının satır başları şöyle:

“Tarihin çok önemli bir anındayız ve bugün vereceğimiz kararlardan biri önümüzdeki 10 yılların geleceğini belirleyecek. İran hem Putin’in hem de Hamas’ın savaşlarının arkasında.

İsrail’de en az 32 ABD vatandaşı hayatını kaybetti. Ortadoğu’da daha iyi bir gelecek inşa etmeye çalışıyoruz

Gazze’deki Al-Ahli hastanesindeki patlama İsrailliler tarafından yapılmadı. İsrail’e de Ukrayna’ya da sırtımızı dönemeyiz. Hem Ukrayna’nın hem de İsrail’in savunulmasına yardımcı olmak için Kongre’den daha önce benzeri görülmemiş fon talep edeceğim.

Hamas teröristleri daha önce görülmemiş bir kötülüğü dünyaya saldı. İsrail’de insanların güçlü kararlı ve dayanıklı olduklarını gördüm fakat çok sinirli olduklarını da gördüm.

Hamas Filistinlileri temsil etmiyor, onları canlı kalkan olarak kullanıyor. Masum Filistinlilerin yaşadıklarını görmezden gelemeyiz.

İslamofobi hızla yayılıyor bunu yerle bir etmeliyiz.

İsrail hükümetini öfkeden kör olmaması konusunda uyardım. Gazze halkının acilen gıda, su ve ilaca ihtiyacı var.

Bu senenin başında Polonya’ya gittim ve trenle gizli bir şekilde Kiev’e gittim. Orada şunu hissettim. Amerika dünyaya bir ışık. Biz çok güçlüyüz”