Elon Musk’a tepkiler çığ gibi büyüyor! “Onun akli dengesi yok”

Yayın tarihi: 26 Nisan 2022 Salı 1:06 pm - Güncelleme: 26 Nisan 2022 Salı 1:06 pm

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk şirketlerine bir yenisini daha ekleyerek Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı. Twitter çalışanları işlerinden olacağı konusunda endişeli olmasının yanında bazı ünlü isimler politikalarının değişeceğini düşünerek farklı platformlar aramaya başladı ve Twitter’dan ayrıldı.

Birkaç haftadır devam eden Twitter ve Elon Musk arasındaki anlaşma adımları nihayet dün tamamlandı ve Musk, istediğini elde ederek Twitter’ı satın aldı. Ancak Musk’ın bu hamlesi herkes tarafından hoş karşılanmadı.

Sözcü’nün derlediği habere göre; Musk bir tweet’inde “Umarım en kötü eleştirmenlerim bile Twitter’da kalır, çünkü ifade özgürlüğü bu demektir” yazsa da bazı ünlüler Musk ile hemfikir olmadıklarını artık Twitter’ı kullanmayacaklarını söyleyerek gösterdiler. Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Musk’a tepki gösterenlerden biri de oyuncu Jameela Jamil.

Elon Musk Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı

JAMEELA JAMİL SON KEZ TWEET ATTI

Jamil, “Bu, benim son tweetim” dedikten sonra tweet’ine şu şekilde devam etti: “Korkarım özgür konuşma teklifi, bu cehennem platformunun tamamen kanunsuz nefret, bağnazlık ve kadın düşmanlığının son biçimine ulaşmasına yardımcı olacak. İyi şanslar.”

TRUMP GERİ DÖNECEK Mİ?

Ünlü aktör Rob Reiner da Musk’ın liderliğinden ve Donald Trump’ın Twitter’a olası dönüşünden rahatsız olduğunu söyledi: “Artık Elon Musk Twitter’ı satın aldığına göre, hepimiz için soru şu: Bu platformu yalan söylemek ve dezenformasyon yaymak için kullanan ve ABD Hükümetini devirmeye çalışan bir suçlunun geri dönmesine, suç faaliyetlerine devam etmesine izin verecek mi? Ve eğer bunu yaparsa, onunla nasıl savaşacağız?”

“TRUTH SOCIAL KADAR DEĞERSİZ OLACAK”

MSNBC sunucusu Joy-Ann Reid da Musk’ın kendisini eleştirenlerin kalıp tartışması yönündeki talebine yanıt verdi ve Musk’ı kötü bir şekilde eleştirenler platformdan ayrılırsa, Twitter’ın, Truth Social kadar değersiz olacağını söyledi.

AMY SİSKİND DA GİDİYOR

Podcast sunucusu Amy Siskind de Musk’ın Twitter’ı satın almasını “kesinlikle korkunç” olarak tanımladı. Musk’ın dizginleri alması ile siteden ayrılmayı düşündüğünü söyledi:

“DAHA DA ZENGİNLEŞTİRECEK”

“Burada kalıp kalmayacağıma karar vermedim. Burada sağladığım her türlü içeriğin doğrudan bir adamı zenginleştirmeye yönelik olduğunu bildiğim için çok büyük bir felsefi sorunum var, bence kesinlikle berbat. İnsanların bunun artık halka açık bir şirket olmadığını anlaması gerekiyor. Burada yaptığınız her gönderi, bir adamı, Elon Musk’ı zenginleştirecek. Onu akli dengesi yerinde bir insan olarak görmüyorum.”

“BAŞKA NEREYE GİDEBİLİRLER”

Bill Clinton’ın çalışma sekreteri Robert Reich da anlaşmadan rahatsız olduğunu söyledi: “Tüketiciler, Twitter ile yaptıklarını beğenmezse başka yerlere gidebileceklerini söylüyorlar. Ancak Twitter dışında milyonlarca kişiye ulaşabilecek kısa mesajlar göndermek için başka nereye gidebilirler?”

44 MİLYAR DOLARLA DAHA İYİ BİR ŞEY YAPAMADI MI?

Rapçi Ice-T de durumu eğlenceli buldu ve tiye alan bir tweet attı: “Musk Twitter’ı satın alır ve kapatırsa çok iyi olur…” 2021 Marvel filmi Shang-Chi’nin yıldızı Simu Liu, “44 milyar dolarla yapacak daha iyi bir şey yok muydu?” diye sordu. Jonas Brothers’tan Kevin Jonas, “Şimdi tweet düzenleme seçeneğini alacak mıyız?” diye yazdı.

ÇALIŞANLAR ENDİŞELİ

Diğer Twitter kullanıcıları da sosyal medya şirketindeki çalışanları sendikalaşmaya teşvik etti. Bir kullanıcı, “Bugün, Twitter çalışanlarının bir sendika kurması için harika bir gün gibi görünüyor… Ne de olsa yeni sahibi, onu satın almak için 44 milyar dolar harcadı” dedi.

Demokratik sosyalist Senatör Bernie Sanders’ı destekleyen bir grup, Amerika İletişim İşçileri sendikasının bir girişimine atıfta bulunarak “Twitter çalışanları, sizi @CODE_CWA ile tanıştırabilir miyiz” diye yazdı.

“SENDİKALAŞMA İYİ BİR FİKİR OLABİLİR”

Sendikalaşma fikri çalışanlar için iyi bir fikir olabilir, çünkü Twitter çalışanları da en az bazı kullanıcılar kadar bu satın almadan rahatsız. Bir çalışan, New York Times muhabirine “Kusacak gibi hissediyorum. Elon Musk’a ait bir şirkette çalışmak istemiyorum” dedi.

Bazıları, işçi sendikalarının sadık bir rakibi olan Musk’ın, şirketi özel hale getirmeye çalışırken hisse fiyatlarını aşağı çekip, kısmen hisse senediyle ödeme yapılan çalışanları özellikle sert bir şekilde vurup vurmayacağına dair endişelerini dile getirdi.

TWİTTER ÇALIŞANI TEPKİ GÖSTERDİ

Kimliğini açıklamak istemeyen bir Twitter çalışanı şunları söyledi: “Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum… 17:00’de bununla ilgili bir toplantımız var… CEO herkese bu konuda hitap edecek. Ondan nefret ediyorum, neden bunu istiyor ki? O huysuz küçük bir çocuk gibi. Ve bunu, trollemek için yapıyor… Politikalarımız ve ne yaptığımız hakkında hiçbir şey bilmiyor…”

“POLİTİKALAR DEĞİŞEBİLİR”

Çalışanlar sadece kazançları için değil, platformun politikalarının değişmesi ile ilgili de endişeli. Bu konudaki en büyük korku ise Trump’ın yasağının kalkıp kalkmayacağı ile ilgili. CEO Parag Agrawal pazartesi günü yaptığı açıklamada, Trump’ı geri alıp almama kararının Musk’a kaldığını söyledi. Trump ise, Musk izin verse bile siteye tekrar katılmayacağını, bunun yerine kendi platformu TRUTH Social’ı kullanmaya devam edeceğini söyledi.

İNSANLARDA YENİ PLATFORM ARAYIŞI

Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla yeni bir platform arayışı da kullanıcılar arasında gündeme oturdu. En yaygın seçenekler arasında, ‘troll yok’ taahhüdünü dile getiren CounterSocial var. Site kendini tanıtırken; “Kötüye kullanım yok. Reklamsız. Sahte haber yok. Yabancı etki operasyonu yok” diyerek öne çıkıyor.

“SİTENİN ÇÖKTÜĞÜ İDDİA EDİLDİ.”

Sosyal medyada paylaşılan ekran görüntülerine göre, web sitesi o kadar çok yeni kayıt talebiyle karşı karşıya kaldı ki geçici olarak çöktü.

‘Elon Musk Twitter’ı alırsa acı dolu bir dünyaya gireriz’