Elon Musk FED’in para politikasını da eleştirdi!

Yayın tarihi: 16 Ocak 2023 Pazartesi 3:28 pm - Güncelleme: 16 Ocak 2023 Pazartesi 3:28 pm

Dünyanın en zengin ikinci iş insanı olan Elon Musk, ABD Merkez Bankası’nın resesyon korkusuna karşı bu yıl faiz oranlarını yüksek tutacağının sinyalini vermesiyle, FED’in parasal daralma politikasını bir kez daha eleştirdi. Musk yaptığı paylaşımda “Oranlar ne kadar yüksek olursa, düşüş o kadar sert olur” dedi.

Elon Musk Cumartesi günü paylaştığı bir sosyal medya gönderisinde, 2008 mali krizinden sonraki on yılda varlık fiyatlarında artışı körükleyen ultra düşük faiz oranları rejimine atıfta bulunarak, “Fed faiz oranlarını düşürmek yerine artırsaydı 2009’da ne olurdu merak ediyorum” dedi.

Mesajına ekleme yapan Musk, “Oranlar ne kadar yüksek olursa, düşüş o kadar sert olur” ifadelerini kullandı.

FED, geçen yaz kırk yılın en yüksek seviyelerine tırmanan ‘enflasyonu soğutmak’ için borçlanma maliyetini 2022’de sıfıra yakın seviyeden yaklaşık yüzde 4,5’e çıkardı.

FED’den merkez bankalarına ‘siyasi etkiden uzak durun’ uyarısı

Hisse senedi fiyatları, FED politikasını sıkılaştırdığında düşme eğilimine geçti. Business Insider’da yer alan habere göre, yüksek faiz oranları, bir şirketin değerlemesinin bir parçasını oluşturan gelecekteki nakit akışlarını tüketiyor.

S&P 500, 2022’de yüzde 19 düşerken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite yüzde 32 düştü. Elon Musk’ın CEO’su olduğu Tesla, geçen yılın başından bu yana hisse fiyatının yüzde 64 düşmesiyle genel düşüş oranını da geride bıraktı.

“ASIL PROBLEM, FED’İ BİZİM KONTROL ETMEMEMİZ”

FED’in para politikasını daha önce de eleştiren Elon Musk, geçen ay da Tesla’nın hisse fiyatlarındaki düşüşten merkez bankasını sorumlu tutmuştu. Musk, insanların, faiz oranları yükseldiğinde nakitlerini tasarruf hesaplarına yatırarak daha yüksek getiri elde edebileceklerine ve bu da onları hisse senedi almaya daha az meyilli hale getirdiğine işaret etti.

Musk, 19 Aralık’ta, şirketin piyasa değerinin 600 milyar dolarlık düşüşten kendisini sorumlu tutan bir hissedara yanıt olarak sosyal medya mesajı paylaştı. Tesla, SpaceX ve Twitter’ın CEO’su, “FED’i kontrol etmiyoruz. Buradaki asıl sorun bu” ifadelerini kullandı.