Elektrikli araçlar için şarj yönetmeliği değişiyor

Yayın tarihi: 23 Ocak 2022 Pazar 1:00 pm - Güncelleme: 22 Ocak 2022 Cumartesi 1:23 pm

Elektrikli araçlar için şarj yönetmeliği yeniden düzenleniyor. Bu sayede Türkiye’de elektrikli araçlar daha fazla kullanılabilecek. İşte konuyla alakalı merak edilen detaylar.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu elektrikli araçlar için şarj düzenlemesi yapıyor. Ancak bunu tek başına yapmak istemiyor. Bu nedenle önemli bir karar alındı. Buna göre 4 Şubat’a kadar kamuoyunun görüşü alınacak. Bu sayede enerji konusunda önemli bir katkı sunulacak.

Yeni taslağa bakacak olursak 50 şarj istasyonu olan işletmelere lisans verilecek. EPDK tarafından geliştirilen mobil uygulama ile birlikte işletmelerin lisansı takip edilebilecek. Elektrikli araç kullanıcıları bu sayede kimin lisansa sahip olup olmadığını görebilecek.

Elektrikli araçlar

Elektrikli şarj cihazları özellikle son dönemlerde çok büyük bir talep görüyor. Bu talebi karşılamakta zorlanan üreticiler aynı zamanda yeni bir problemle daha karşı karşıya. Elbette dünyanın her yerinde bu sorunun olduğunu söyleyemeyiz. Fakat Türkiye özelinde iyice can sıkacak gibi görünüyor.

 

Türkiye’de ne yazık ki yeteri düzeyde şarj istasyonu yok ve bunlarla ilgili düzenlemeler henüz yeterli seviyede değil. EPDK tarafından yapılacak olan yeni çalışmalarla birlikte en azından şarj istasyonu sayısının artacağı ve bunun belirli bir lisansa bağlanacağı görülüyor.

Sony, elektrikli SUV ile EV pazarındaki hedeflerini ortaya koydu

Karayolları Genel Müdürlüğü burada kilit noktada bulunacak. Şarj ağı işletmecilerinin araç kullanan kişilerle sadakat sözleşmesi yapabilme olanağı doğacak. Bu ek madde olarak yer alacak. Böylece sadakat sözleşmesi yapan araç kullanıcıları daha uygun fiyatlarla elektrikli şarj hizmetlerinden yararlanabilecek.