Ekrem İmamoğlu yanıtladı: 2028’de Cumhurbaşkanı adayı olacak mı?

Yayın tarihi: 7 Mart 2024 Perşembe 1:49 am - Güncelleme: 7 Mart 2024 Perşembe 2:01 am

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2028 genel seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı sorusuna yanıt verdi. İmamoğlu, 2028’e daha 4 yıl olduğunu hatırlatarak, “Bugünden onu konuşmak benim adıma hadsizlik olur” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri yaklaşırken Medyascope’un sorularını yanıtladı. AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum için söylediği ‘acemi aday’ sözünün bir hakaret değil, tespit olduğunu belirten İmamoğlu, “Semt isimlerini şaşırmıyor, bence bilmiyor” dedi.

İmamoğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini muhatap aldığını söyleyerek, “Ben Cumhurbaşkanı’nı muhatap almıyorum, o beni muhatap alıyor. Bana ‘zat’ diyor, ‘zevat’ diyor, ismimi dillendiremiyor” ifadelerini kullandı.

Genel seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı da sorulan İmamoğlu, “2028’a dört yıl var, bugünden onu konuşmak benim adıma hadsizlik olur” yanıtını verdi.

’20 sene AK Parti’ye oy verdim’ dedi, Ekrem İmamoğlu’ndan helallik istedi: Bu kez CHP’ye oy vereceğiz 

DEM PARTİ’NİN ADAY ÇIKARTMASINI DEĞERLENDİRDİ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) İstanbul’da aday çıkarmasını değerlendiren İmamoğlu, “Siyaseten DEM Parti’ye oy verebilirler ama İstanbul’da da memnun oldukları, 650 bin insana Annekart dağıtan, 100 bin gence burs dağıtan Ekrem İmamoğlu’na oy verebilirler. Onların o özgür iradesiyle benim bağım arasına kimse giremez, giremeyeceğini düşünüyorum” dedi. İmamoğlu DEM Parti ile CHP’nin ittifak yapmadığını, kent uzlaşısı bağlamında Esenyurt üzerinde anlaştıklarını vurguladı.

“DEM PARTİYLE İTTİFAK YAPMADIK”

“Ben neyle gurur duyuyorum? Miting meydanlarıyla, pazarla gurur duyuyorum. Pazara gelen insanlar, pazar esnafı doluşuyoruz. Çok az tepki muazzam bir ilgi. Orada kim var? Kürtçe bilen ama Türkçe bilmeyen vatandaşım var. Bana duygusunu patır patır anlatıyor. ‘Ben niye birkaç kelime Kürtçe bilmiyorum’ diye hayıflanıyorum. Öğrenmek için de bir gayret içerisinde olmaya başladım. O duyguyla temas kuramıyorum ama sevgi muazzam. Bir anne göğsümü 20 defa okşuyor Kürtçe konuşurken, dua ediyor. Nasıl onunla benim arama bir parti girebilir? Partiye saygı duyarım. O partiye oy verenlere de saygı duyarım. Aramıza kimse giremez derken kendimi yükseltmiyorum, Kürt vatandaşlarımızı yükseltiyorum.

DEM’le tabii ki de ittifak yok. İstanbul’da iki tane adayı var. Meral Hanım en güçlü adaylarından biri. DEM’lilerin duygusuna bir şey diyemem, istatistiklerde Meral Hanım’dan bir tık yukarıda Başak Hanım’ın olduğu söyleniyor. Eş başkanı bir Karadenizli. Stratejik bir ikili aday sahada şu anda. Bu adaylık pozisyonuyla beraber İstanbul’da yüksek bir oy talep ediyorlar”

KAYYUM TEPKİSİ

İmamoğlu, kayyum atanmasına en yüksek dozda kendisinin tepki gösterdiğini söyledi, “Haksızlık yapıldı. Sıcağı sıcağına ziyaret yaparak desteğimi vermiştim. Selçuk Bey’i ziyaret ettim” dedi.

“HAKARET DEĞİL TESPİT”

“Saygısızlık yaptığımı asla düşünmüyorum. Acemi sıfatı bir tespit, bir alay değil. Dersine iyi çalışmamış. Ben İstanbul’a ilgisi olduğunu da düşünmüyorum. Semt isimlerini şaşırmıyor, bence bilmiyor. İstanbul’la bir bağı yok, kendi yaşam geçmişine de baksanız bu tespitli zaten, yok. Eğitimi, yaşamı, vakit geçirdiği vs. gibi bir durumu yok.”

“CUMHURBAŞKANI BENİ MUHATAP ALIYOR”

“Ben Cumhurbaşkanı’nı muhatap almıyorum, o beni muhatap alıyor. Bana ‘zat’ diyor, ‘zevat’ diyor, ismimi dillendiremiyor. Çünkü Allah’a şükür, rahmetli dedemin verdiği güzel ismi dile getirirse, ‘Ekrem’den -Hz. Muhammed’in ismi diye bana verdi dedem- imtina ediyor, ‘İmamoğlu’ dese hepten oylar gidecek, ‘Ekrem İmamoğlu’ diyemiyor. Benim ismimi diyemiyor ama her yerde beni anıyor, her yerde bana laf atıyor. Ben cevap vermem gerekiyorsa veriyorum”

“2028’E DÖRT YIL VAR”

“Sayın Genel Başkanımız (Kemal Kılıçdaroğlu), cumhurbaşkanı adayımız oldu. Ben iddia ediyorum, en çok çalışan, en büyük emeği veren bendim. Başaramadık. Sonra ‘değişim’ dedik, ne oldu? Genel Başkanımız Özgür Özel oldu. Başka partiden aday olacak dediler? Ne oldu? CHP’den oldum. Benim hararetim, arzum, İstanbul’a dair hayallerim ne bir ne de 100 programa sığar. Benim konuştuğum tek mesele gerçekten İstanbul. Önümüzdeki beş yılın her anlamda iyi olacağını görüyorum İstanbul adına. Bunu yaşamak ve yaşatmak istiyorum. 2028’a dört yıl var, bugünden onu konuşmak benim adıma hadsizlik olur.”

“İKİ YIL YEDİ AY HAPİS CEZAM VAR”

“Esas gözden kaçırılan bir şeyi hatırlatmak isterim, benim iki yıl yedi ay hapis cezam var, ‘ahmak’ davası. Artık hukuk literatürüne girdi. Ahmak davasının kökü ne? Benim Avrupa Konseyi’nde kayyum atamalarına karşı yaptığım konuşmaya, İçişleri Bakanı’nın seviyesizce ahmak demesiyle başlayan, benim de ona cevap vermemle başladı. Siyasi yasaklı hale getirilmemin tabanında aslında yine kayyum meselesine bağlı. Ben kimseye yaranmak için bunu yapmadım. DEM Partisi başka bir parti. Kime haksızlık yapılırsa yapılsın olabildiğince kendi içimdeki demokrasi ve adalet duygusunu inciten bir şey varsa bunu zaten içimde tutamam.”

Kaynak: TELE1