Ekonomistlerden ‘faiz’ yorumları: Yanlış algı yaratacak cümleler…

Yayın tarihi: 23 Mayıs 2024 Perşembe 2:40 pm - Güncelleme: 23 Mayıs 2024 Perşembe 2:42 pm

Haber: TELE1 HABER MERKEZİ

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 oranında sabit tuttu. Karara ekonomistlerden ilk değerlendirme geldi.

Merkez Bankası merakla beklenen politika faizi kararını açıkladı. Politika faizi yüzde 50’de sabit tutuldu.

Para Politikası Kurulu’nda ana gündem maddesinin Türk Lirası likidite fazlası olması bekleniyordu. TCMB’nin açıklamasında yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk Lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlasının ilave tedbirlerle sterilize edileceği belirtildi.

Karara ekonomistlerden ilk değerlendirme geldi.

Merkez Bankası faizi yine sabit tuttu

Ekonomist Tunç Şatıroğlu ülkelerin enflasyon verilerini paylaşarak “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” diye yazdı.

‘YANLIŞ ALGI YARATACAK CÜMLELER’

Ekonomist İris Cibre ise Merkez Bankası’nın karar metnindeki “Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlası ilave tedbirlerle sterilize edilecektir” ifadesine dikkat çekerek “Likidite için yeni tedbir açıklanacak… Hizmet enflasyonundaki katılığa vurgu yapılarak pas geçilmesi, piyasaların yeterince yavaşlamamasından memnun olduklarını gösteriyor. Yanlış algı yaratacak cümleler…” dedi.

Ekonomist Murat Sagman ise “Merkez Bankası bugünkü para politikası toplantısında politika faizi yüzde 50’de sabit bıraktı. Muhtemelen bir süre daha böyle kalacak” yorumunu yaptı.

Uğur Gürses ise kararla ilgili şu yorumu yaptı: “Faizi bırak, likiditeyi nasıl çekeceğime bak…”

 

Kaynak: TELE1