Ekonomistlerden faiz kararını değerlendirdi: Enflasyon lobisi kazandı

Yayın tarihi: 25 Nisan 2024 Perşembe 2:27 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2024 Perşembe 2:29 pm

Haber: CEREN URAL

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50’de sabit bıraktı. Karara ekonomistlerden ilk değerlendirmeler geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Fatih Karahan başkanlığında toplandı. Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Bir önceki toplantıda faiz oranı yüzde 50’ye yükseltilmişti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun karar metninde “Enflasyonda düşüş sağlanana dek sıkı para politikası sürecek. Mart’ta enflasyon zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek oldu. Fiyat istikrarı amacı doğrultusunda tüm araçlar kullanılacak” ifadeleri kullanıldı.

Karara ekonomistlerden ilk değerlendirmeler geldi.

Tunç Şatıroğlu: Gevşek para politikasına devam dendi. Enflasyon lobisi kazandı. ‘Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.’ Ama kullanmadı, izledi.

Mustafa Sönmez: Bekleyip izleyeceğiz, onun için sabit 50 de tuttuk diyorlar

Cüneyt Akman: TCMB politika faizini aynı seviyede tutmuş. Aşağıdaki tvitteki yorumum halen geçerli: ‘Bugün PPK toplantısında faizin aynı kalacağını düşünüyorum ama 100 ya da 200 puan artsa pek bir şey değişmez. Bence gerekli de değil. Önemli olan enflasyonla daha radikal mücadele ve bunu yaparken halkın, ekonominin felaketine yol açmayacak dikkatli bir reform programının inşası. Ortada görünmeyen ise tam da işte bu!’

Taylan Bilgiç: TCMB karar metninde ‘sıkı’ ifadesi 6 kez geciyor. Gecen ayki metinde rakam 4, onceki ayki metinde 3 idi. “Vallaha sıkılastırırız!” mesajı.

İris Cibre: TCMB, beklendiği üzere, pas geçti.

Merkez Bankası faizi pas geçti!

Kaynak: TELE1