Ekonomist Çanakçı kredi kartına gelebilecek tedbirleri sıraladı! “Asgari ödeme ücreti, taksitler…”

Yayın tarihi: 23 Şubat 2024 Cuma 4:46 pm - Güncelleme: 23 Şubat 2024 Cuma 5:01 pm

ABD’li dev banka Goldman Sachs’ın “Kredi kartlarına tedbir gelebilir” açıklamasına ilişkin TELE1’de konuşan ekonomist Onur Çanakçı, gelebilecek tedbirleri sıraladı.

TELE1‘de yayınlanan Gün Ortası programında konuşan ekonomist Onur Çanakçı, “Kredi kartlarında böyle bir düzenlemeye gidilirse yürüyerek gittiğimiz resesyona koşarak gitmeye başlarız” dedi.

“ASGARİ ÖDEME ÜCRETİ ARTIRILACAK”

ABD’li Goldman Sachs’ın “Kredi kartlarına tedbir gelebilir” açıklamasını değerlendiren Çanakçı, gelebilecek tedbirler hakkında şunları söyledi:

“Kredi kartına yapılacak olan düzenlemelerle beraber ne yapılacak? Asgari ödeme ücreti artırılacak. Kaça gelecek? Yüzde 40’tan yüzde 50’ye çekilecek. Örnek olarak söylüyorum. Taksitler kaldırılacak. Bu insanların kredi kartı kullanımını elinden almak değil yaşam hakkına ulaşmak için kendi kurduğu sistemin elinden alınmasıdır.

“İNSANLARIN BÜTÜN DÜZENİNİ ALT ÜST EDECEKSİNİZ”

8,5’tan 45’e yükselttiğiniz politika faizi yüzünden insanların paraya erişim maaliyetini artırmış durumdasınız. Ve şimdi bu insanların elinden o kredi kartını aldığınızda bu insanların bütün düzenini alt üst edeceksiniz. Siz insanların doğru ve düzgün yaşaması için bir sistem kurmuyorsunuz, bu insanların kurduğu sistemi de yıkmak için her şeyi yapıyorsunuz. Şimdi bakalım bu kredi kartlarında teknolojik ürünler mi alınmış, yeni telefonlar mı alınmış? İnsanlar artık bir ekmek aldığı zaman kredi kartından ödüyor. Sırf ayı devirsin, dönemi devirsin diye böyle bir şey yaparken kalkıp da ‘biz senin kredi kartı kullanımını elinden alıyoruz’ demenin Türkçe meali şudur; ‘biz sana yaşam hakkı vermiyoruz kardeşim’dir. Bu kadar basit. Kredi kartlarında böyle bir düzenlemeye gidilirse yürüyerek gittiğimiz resesyona koşarak gitmeye başlarız.”

“1 NİSAN’A UYANDIĞINIZDA BAMBAŞKA TEDBİRLER GELECEK ÖNÜNÜZE”

Ülkü Çoban’ın “Bunu herhalde seçimden önce yapmak gibi bir şey söz konusu değildir iktidar tarafından. Keyiften kullanmıyoruz kredi kartlarını mecburiyetten kullanıyoruz. Bu hamleler gelirse seçime etkisi olur. Daha fazla fakirliğimizi hissederiz. Seçimden sonraya ertelenecek bir plan mı?” sorusuna yanıt veren Çanakçı, şunları söyledi:

“Seçimden önce zaten böyle bir şey yapamazlar. Bugün simite yapılacak zammın bile önüne geçip de ‘seçimden sonra yap’ diyen iktidarın böyle bir detayı atlamayacağını adımız gibi biliyoruz. Kaldı ki Fatih Karahan yaptığı düzenleme açıklamasından sonra da AKP’den gerekli uyarılarını aldı bu konuda da. Onun için zaten yapılacak olan her şey seçimden sonra. 1 Nisan’a uyandığınızda bambaşka tedbirler gelecek önünüze. Ek ÖTV’ler, MTV’ler, belki KDV artışları, doğal gaz ve elektrikte düzenlemeler… Bunların hepsi vatandaşları bekliyor seçim sonrasında.”

 

Kaynak: TELE1