Ekonomist Aktaş kritik toplantıyı işaret etti! “Fiyatlar tırmanışa geçer”

Yayın tarihi: 21 Eylül 2023 Perşembe 10:42 am - Güncelleme: 21 Eylül 2023 Perşembe 10:42 am

Ekonomist Alaattin Aktaş, döviz ve akaryakıt fiyatlarındaki ılımlı seyirin bugün gerçekleşecek olan faiz toplantısının ardından  olumlu ya da olumsuz yönde belirgin bir değişiklik gösterebileceğini ifade etti. Aktaş, enflasyonla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa faizin yüzde 35’lere, 40’lara çıkarılması gerektiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında bugün toplanacak. Saat 14.00’te faiz kararı açıklanacak.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş faizin açıklanmasından önce beklentilerini yazdı. Enflasyonla mücadele etmek için faizin yüzde 40’lara kadar çıkarılması gerektiğini ifade eden Aktaş, “Eylülde yüzde 5 dolayında gerçekleşmesi beklenen enflasyon için artık yapılabilecek bir şey yok” dedi.

Aktaş’ın bugünkü yazısından ilgili bölüm şöyle:

Döviz ve akaryakıt fiyatları eylülde ılımlı bir seyir izlemekle birlikte Merkez Bankası’nın politika faizine ilişkin kararla birlikte gidişat olumlu ya da olumsuz yönde belirgin bir değişiklik de gösterebilir.

Bugün saat 14.00’de Para Politikası Kurulu’nun açıklamasıyla yeni faiz oranını öğreneceğiz. Dün de vurguladığım gibi piyasadaki ağırlıklı beklenti faizin 5 puanlık artışla yüzde 30’a çıkarılacağı yönünde. Faiz bu düzeyde belirlenirse piyasaya etkisi nötr olacaktır. Yüzde 30’un altındaki faiz beklentileri bir anda bozabilir, yüzde 30’un üstündeki bir faiz ise çok daha başka anlamlar taşır.

“FAİZ SABİT TUTULURSA…”

Faiz hele hele hiç ihtimal verilmemekle birlikte sabit tutulursa “yandı gülüm keten helva”!

O durumda eylül için ne yüzde 5 enflasyon tahmininin önemi kalır, ne zaten şimdi bile çok zor görülen yüzde 65’lik yıl sonu tahmininin.

Hatta daha ötesi, “Enflasyonla mücadele ediliyor mu, ediliyormuş gibi mi yapılıyor” tartışması biter, “Ediliyormuş gibi yapıldığı” görüşünde herkes birleşir.

Bu yıl sonunun tahminin yanında yine zaten tartışmalı olan 2024’ün yüzde 33’üne de kimse inanmaz.

Fiyatlar tırmanışa geçer

Merkez Bankası’nın faizine ilişkin ağırlıklı beklentinin yüzde 30 olduğunu belirttim. Ancak Merkez Bankası artışı 7.5 puan, hatta 10 puan düzeyinde tutarsa bu da pek şaşırtıcı olmaz.

Enflasyonla gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa biz bu faizi 35’lere, 40’lara çıkarmak durumundayız zaten. Ya bir an önce çıkarır ve mücadelede kararlı olduğumuzu gösteririz ya da küçük artışlarla gider ve adeta ipe un seriyor görüntüsü veririz.

Mevcut koşullarda bile, yani yarından sonra faizin ne çok olumlu, ne çok olumsuz etkileyeceği koşullarda bile eylül için yüzde 5 dolayında bir enflasyona gidiyoruz. Eylülde yüzde 5 artış yaşanırsa dokuz aylık oran yüzde 50 olacak demektir. Bu da yıllık tahmin olan yüzde 65’i aşmamak için son üç ay toplamında yüzde 10’luk bir marj kaldığı anlamına gelir.

Unutmayalım; normal yıllarda bile fiyatların en yüksek artış gösterdiği ay olan ekim bu dönemin içinde.

TÜFE artışını en çok tetikleyecek gelişme ise kışa girişle birlikte doğalgaz hesabının bir anlamda eskiye dönecek olmasından kaynaklanacak. TÜİK bu konuya mayıs ayında yaptığı açıklamada zaten işaret etmişti.

Eylülde yüzde 5 dolayında gerçekleşmesi beklenen enflasyon için artık yapılabilecek bir şey yok. Yeter ki önümüzdeki ayların oranlarının zirve yapmasına yol açacak yanlış adımlar atmayalım. İşte ilk adımı da bugün göreceğiz; bakalım yanlış mı olacak, doğru mu?”