Ekonomi Yazarı Remzi Özdemir’den çarpıcı yorum! ”Türkiye’de yakında Mısır gibi olacak”

Yayın tarihi: 22 Mayıs 2023 Pazartesi 12:58 pm - Güncelleme: 22 Mayıs 2023 Pazartesi 12:58 pm

Ekonomi Yazarı Remzi Özdemir, Merkez Bankası’nın geçen hafta uygulamaya koyduğu ve apar topar yürürlükten kaldırdığı nakit avans kararını TELE1’de anlattı. Özdemir Türkiye’de derin bir Mısır korkusu olduğunu söyleyerek, “Seçimden sonra Türkiye’nin Mısır olma durumu var” dedi.

Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta nakit avans kullanımına kısıtlama getirmişti. Geçim sıkıntısı çeken ve aldığı maaş daha eline geçmeden buhar olan yurttaşlar nakit avans kullanımının kısıtlanmasına tepki gösterdi. Sosyal medyadaki tepkilerin ardından Merkez Bankası nakit avans kararını apar topar yürürlükten kaldırdı.

Yaşananları TELE1 ekranlarında değerlendiren ekonomi yazarı Remzi Özdemir, yaşananların henüz fragman olduğunu söyleyerek, ” Merkez Bankası’nın insanların kredi kartından çektiği o 3-5 bin liranın dahi tahammülü yok” dedi.

Nakit Avanslardan çekilen paranın  döviz ya da altın hesaplarına yatırılmadığını söyleyen Özdemir, “Nakit Avansların kredili hesaplardan ya da ek hesaplardan çekilen paranın kesinlikle dövize gitmediğini düşünenlerdenim. Merkez Bankası’nın da apar topar geri adım atmasının arkasında da bu neden var” diye konuştu.

Özdemir Türkiye’de yurttaşların geçim sıkıntısı çektiğini belirterek, “Türkiye’de derin bir fukaralık var. Dar gelirli insanlar kredi kartıyla yaşıyor. Bir kredi kartından çekip diğerini ödüyor. Kirasını ödüyor, ihtiyaçlarını buradan çektiği nakit avansla sağlıyor. Türkiye’de kaç kişinin kredi limiti 300 bin 500 bin de çekip gidip altın ya da döviz alacaksınız 300 – 400 lira yukarısına satacaksınız. Bunu Türkiye’de yapacak insan sayısı parmak sayısı kadar az” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası ortalığı karıştıran kararından döndü! Nakit avansa kısıtı kaldırdı

“BU DAHA FIRAGMAN”

Merkez Bankası’nın nakit avans kararını apar topar yürürlükten kaldırmasının nedeninin, panik olduğunu söyleyen Özdemir, “Dolar kıtlığında da biz henüz fragman yaşıyoruz. Olayın boyutu çok daha derin çok daha acı. Seçimden sonra belki de bu dolar kıtlığından dolayı birçok temel gıda maddesine, otomotiv parçasına, hayati olan ürünlere ulaşamayacağız. Paramız olmadığı için tıpkı bir Rusya gibi Mısır gibi olacağız. Neden Mısır diyorum. Seçimden sonra Türkiye’nin Mısır olma durumu var. Mısır’da, dolar kıtlığı o kadar ciddi durumda ki Türkiye ile aynı durumda ve Mısır’da her şey yasak yurt dışına çıkamıyorlar ithal edemiyorlar. Neye ihtiyaç varsa onu ithal ediyorlar. Kıt kanaat geçiniyorlar. Türkiye’de yakında mısır gibi olacak” dedi.