Merkez Bankası ortalığı karıştıran kararından döndü! Nakit avansa kısıtı kaldırdı

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2023 Cuma 9:03 am - Güncelleme: 19 Mayıs 2023 Cuma 11:52 am

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bankalara gönderdiği talimatla, bireysel ve kurumsal kredi kartı kullanımlarında bir sıkıntı bulunmadığını söyleyerek, kredi kartlarında makro ihtiyati tedbir uygulaması ve nakit avans çekiminde menkul kıymet tesisi şartı kaldırıldı.

Türk Lirasının aşırı şekilde değer kaybetmesi nedeniyle bankaların müşterilerine satabileceği çok bir araç kalmadı. Kredi faizlerinin de çok yüksek olması nedeniyle yurttaşların kredili nakit avans talebi hızla arttı. Yurttaşların nakit para ihtiyacını karşıladığı bu araç Merkez Bankası’nın ani bir kararıyla sınırlandırıldı.  Merkez Bankası’nın bu kararı sonrası piyasalarda sert düşüşler yaşandı. Altın piyasaları da bu düşüşten nasibini aldı. Karar öncesi bin 270 lira civarında fiyatlanan gram altın karar sonrası bin 250 lira seviyelerine kadar geriledi. Yandaşlar, nakit avans kısıtlamasının ‘Dış güçlerin müdahalesi’ olarak nitelendirdi ancak bu kararı alıp bankalara tebliğ eden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası…

TL’nin erimesi alım gücünün düşmesi nedeniyle Türkiye’de yurttaşların büyük bölümü geçimini nakit avans çekerek sağlıyor. Merkez Bankası’nın nakit avans kısıtlamasına bu nedenle yurttaşlarda büyük tepkiler geldi. Gelen tepkilerin ardından Merkez Bankası bu kararında geri adım atmak zorunda kaldı ve bu sınırlandırma kaldırıldı.

Flaş! Kredi kartıyla nakit avans işlemleri durduruldu

YENİ TALİMAT GÖNDERİLDİ

Merkez Bankası kredi kartlarından nakit avans kullanımına ilişkin bugün tarihli yeni bir talimatı bankalara gönderdi. Bu talimatla bireysel ve kurumsal kredi kartı kullanımlarında bir sıkıntı bulunmadığı ifade edildi. Kredi kartı nakit avans çekimine ilişkin menkul kıymet tesisi zorunluluğunun kaldırıldığı bankalara bildirildi.

Kuyum harcamaları ve kredili mevduat hesaplarının kullanımında da herhangi bir makro ihtiyati tedbirin uygulanmayacağı belirtildi.

TALEP YÜKSELİNCE DÜZENLEME YAPILDI

Kişisel kredi kartlarından belirli limitin üzerinde yapılan nakit avans çekimi menkul kıymet tesisi uygulamasına tabi tutulmuştu. Aynı karar kuyum harcamaları için de geçerli kılınmıştı. Her iki başlık için de yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olma şartı getirilmişti.

Kredi kartına nakit avans ya da taksitli nakit avans maliyetleri aylık bazda yüzde 1,36 faiz ile TL cinsi en düşük borçlanmayı sağladığı için seçim öncesinde bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma kanalı haline gelmişti.