Edis’e uygulanmayan yasak Aynur Doğan’a uygulandı

Yayın tarihi: 17 Mayıs 2022 Salı 10:23 am - Güncelleme: 17 Mayıs 2022 Salı 10:23 am

Kocaeli’nin AKP’li Derince Belediyesi, Kürtçe şarkılarıyla tanınan sanatçı Aynur Doğan’ın 20 Mayıs’ta ilçede vereceği konseri “uygun olmadığı ve gerekli izinleri almadığı” gerekçesi ile iptal etmişti. Doğan ile çalışan organizasyon şirketinin aynı prosedürlerle 5 gün sonra yapacağı Ediz konserinin AKP’li belediye tarafından yasağa tabi tutulmadığı anlaşıldı.

AKP’li Derince Belediyesi şarkıcı Aynur Doğan’ın 20 Mayıs’taki konserini “gerekli izinlerin alınmadığı” gerekçesi ile iptal etmişti. Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün, şarkıcı Aynur Doğan’ın konserinin organizasyon firmasının gerekli izinleri almaması nedeniyle iptal edildiğini ileri sürerek, “Konseri düzenleyen kişiler gerekli izinleri almadan yayın yapmışlar ve bilet satmışlar. Bize bir izin başvuruları var. Ancak bilet satışı, başvuru sonuçlanmadan önce başlamış” ifadelerini kullanmıştı.

Aynur Doğan ile çalışan Gergedan adlı şirketin aynı belediyeye Edis konseri için de aynı prosedürler ile başvuru yaptığı ve Edis konserinin herhangi bir engele takılmadığı ortaya çıktı. Haber Türk’ten Sevilay Yılman, “Aynur Doğan’a yasak Ediz’e değil! Çünkü…” isimli yazısında geçen Aynur Doğan vve Ediz konseri ile ilgili detaylar şöyle aktardı:

AYNUR DOĞAN’DAN 5 GÜN SONRA KONSER YAPACAK EDİS’E YASAK YOK

“Müthiş bir ses, müthiş bir yetenek Aynur Doğan… O nedenle bayağı bir afalladım Kocaeli’nin Derince ilçesinde 20 Mayıs’ta düzenlenecek konserinin belediye tarafından iptal edilmesine. Çünkü daha geçen yıl dünyanın en prestijli müzik oluşumu olan WOMEX’in yılın sanatçı ödülüne layık görülmüş bir sanatçı Aynur. “Hangi gerekçe ile böyle büyük bir sanatçının konseri iptal edilir?” deyip düştüm meselenin peşine. Önce organizasyonu yapan Gergedan adlı şirketi aradım. Uzun uzun anlattılar konserle ilgili detayları. Aylar önce kiralanmış konser alanı Derince Belediyesi’nden ve daha o gün parası ödenerek. Bu arada 40 gün önce pankartlar asılmış ilçenin dört bir yanına, biletler satılmış ve hatta pankartların altına da; “Derince Belediyesi’nin katkılarına teşekkür ederiz” diye bir not düşülmüş filan.”

“Bunlar bir yana… Asıl bomba şu ki; Gergedan adlı şirketin Derince Belediyesi’ne ait o gösteri merkezinde düzenlediği tek konser Aynur Doğan değil. Aynı prosedürle 25 Mayıs’ta popçu Ediz de sahne alacakmış. Yani Aynur’un iptal edilen konserinden hepi topu 5 gün sonra. Ve; “Gerekli izinleri olmadığı için iptal ettik” diye açıklama yapan Derince Belediyesi’nin aynı şirketin aynı prosedürlerle 5 gün sonra yapacağı Ediz konserine dair herhangi bir itirazı, iptal talebi olmamış. Neyse… Bütün bu öğrendiklerim ışığında Derince Belediyesi’ni aradım. Başkan Zeki Aygün’le görüşme talep ettim ama kabul görmedi ve özel kalem tarafından basın danışmanı Lokman Karaaslan’a yönlendirildim.”

AYNUR DOĞAN VE EDİS’İN ÇALIŞTIĞI ŞİRKET AYNI

“Ben sordum. Sağ olsun o da açık açık cevap verdi… Emniyetten izin alınmaması sebebiyle iptal kararı aldıklarını söyleyince; “Aynı şirket Ediz için de ayın 25’inde kiralama yapmış. Bu durumda onun da iptal olması gerekmez mi?” diye araya girdim. Biraz kem küm etti basın danışmanı sonra da; “Ona daha vakit var. Eğer emniyetten izin almazlarsa onu da iptal edeceğiz” dedi.”

“Bu defa; “Aynur Doğan’ın konseri de ayın 20’sinde. Daha 4 gün var. Siz de destek olursanız çok hızlı bir şekilde bu izin mevzusu hallolur ve konser de gününde pekala yapılabilir” şeklinde bir öneride bulundum. Bu makul önerim üzerine basın danışmanının cevabı ise aynen şu oldu değerli okurlarım; “Yok Sevilay Hanım! Artık izin alınsa dahi başkan bu konserin yapılmasını istemiyor. Çünkü bu iş sosyal medyada çok büyüdü. Bambaşka bir noktaya evrildi. Biz bu işin altından artık kalkamayız!” Dedim belki yanlış anladım. Tekrar sordum aynı soruyu ve Lokman Bey de tekrar aynı cevabı verdi. O an işte emin oldum ki mesele emniyetin izni, şu, bu filan değil.”

“Mesele Aynur Doğan’ın repertuarındaki Kürtçe türküler! İnanın o an ne diyeceğimi bilemedim kendi kendime. Desem ki; “Bu bir iletişim hatası. İstenilirse belediyenin küçücük bir hamlesi ile mesele düzeltilir.” Olmaz. Çünkü belediye basın danışmanı çok açık ve kesin bir biçimde polisten izin çıksa dahi bu konseri asla yaptırmayacaklarını söylüyor. Desem ki; “Eyvah eyvah! Türkiye 2000’li yılların öncesi yasakçı zihniyetine yeniden teslim olmuş!” O da değil! Çünkü daha bir hafta önce Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle edebi Kürtçenin kurucu isimleri olan büyük şairler Ahmede Xani, Mela Ahmede Cizıri ve Feqiye Teyran’ın eserleri ve hayatlarına adanan mükemmel bir sempozyum düzenlendi.”

AKP’li Derince Belediye Başkanından bir garip ‘Aynur Doğan’ açıklaması