Aynur Doğan konseri iptal edildi, siyasiler ses yükseltti

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2022 Pazartesi 11:30 am - Güncelleme: 16 Mayıs 2022 Pazartesi 11:38 am

AKP’li Derince Belediyesi, sanatçı Aynur Doğan‘ın konserini “uygun olmadığı” gerekçesiyle iptal etti. Siyasilerden karara tepki yağdı.

Kocaeli’nin AKP’li Derince Belediyesi, Kürtçe şarkılarıyla tanınan sanatçı Aynur Doğan’ın 20 Mayıs’ta ilçede vereceği konseri “uygun olmadığı” gerekçesiyle iptal etti. Belediyenin kararını duyurması üzerine sosyal medyadan karşı ses yükseldi. Tepkiler üzerine ikinci bir açıklama yapan Derince Belediyesi bu kez “konser için izin alınmadığını” iddia etti.

Konserin yapımcısı olan şirket Gergedan Yapım ise belediyenin “izin” gerekçesinin tersi yönünde bir açıklama yaparak, “40 gündür yasal bir satış sitesi olan http://passo.com’da satışta olan, belediyenin katkılarıyla pankartları asılan ve bu katkılar için teşekkür ettiğimiz konserimizin iptal edilişini üzülerek duyuruyoruz” ifadesini kullandı.

Aynur Doğan konserine AKP’li belediye engel oldu

KILIÇDAROĞLU ŞARKI PAYLAŞTI: GECEYE DAR HEJİROKE İYİ GİDER…

Konsere ilişkin karar siyasetçilerin de tepkisini çekti. İlk tepki CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından Doğan’ın ‘Dar Hejirokê’ adlı şarkıyı paylaşarak “Gece müzik yasak. Gençler KPOP seviyor, yasak. AKP belediyesinde Kürtçe müzik yasak. Eğlenmeyi yasaklayan bir anayasa değişikliği getirsinler, yakışır onlara. Özgür doğduk, özgür öleceğiz bu vatanda. Bunu kafana sok AKP. Geceye Dar Hejiroke iyi gider…” diye yazdı.

DAVUTOĞLU: HANGİ CÜRETLE KÜRTÇE MÜZİĞİ YASAKLAMAYA KALKARSINIZ!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu kararı “Kürtçe müziğe yasak” olarak değerlendirdi. Derince Belediyesi’nin söz konusu açıklamasını alıntılayan Davutoğlu, “Hangi dilde icra edilirse edilsin müziğin dili evrenseldir. Hangi cüretle, hangi akla hizmetle Kürtçe müziği yasaklamaya kalkarsınız! Kürtçe, Türkçe gibi bu toprakların öz dilidir” dedi.

BULDAN DA ŞARKI PAYLAŞTI

HDP Eş Genel Başkanı da karara tepkisini Aynur Doğan’ın ‘Dar Hejirokê’ şarkısını paylaşarak gösterdi.

ŞIK: ‘FAŞİSTİZ AMA İTİRAF EDEMİYORUZ’ DEMİŞLER

Karara tepki gösteren TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Twitter hesabından şöyle yazdı: “Doğrusu şudur: AKP’li Derince Belediyesi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı Gününde ilçe sınırları içinde yapılacak konserde Kürtçe müziğin en güçlü seslerinden Aynur Doğan’ın sahne almasını engellemiş.
Kısaca ‘Faşistiz ama itiraf edemiyoruz’ demişler. @derincebelediye”

Karara diğer tepkiler şöyle oldu:

DEVA PARTİLİ YENEROĞLU: Kürtçe müzik düşmanlığı…?!? Düşüncesi bile öyle canımı sıkıyor, içimi daraltıyor ki kendi milletine açık düşmanlık olan uygulaması herşeye rağmen her seferinde beni hayretler içinde bırakıyor… Bu kötülükler karşısında ümidimizi canlı tutalım…

CHP’Lİ SEZGİN TANRIKULU: AkParti’li Derince Belediyesi @aynurdogan konseri için sözleşmeyle kiraladığı açık hava tiyatrosunun tahsisini kaldırıp konseri yasaklamış. Acaba niye? “#Kürtçe” türkü söyleceği için… O zaman bu geceye armağanım olsun.

CHP’Lİ VELİ AĞBABA’NIN TEPKİSİ:

• Gece müzik yasak
• Eskişehir’de festival yasak
• KPOP konseri yasak
• Aynur Doğan konseri yasak

Belediye “izin alınmadı” gibi bahaneler uyduruyor ama gerekçe açık ve net Kürtçe müzik! Yaşam tarzına, özgürlüklere, en temel insan hakkına müdahale deyince kızıyorlar.

DEVA PARTİLİ MEHMET EMİN EKMEN: Aynur Doğan’ın sanatı hakkında görüş bildirmek sizi aşar. Ne zamandan beri belediyelerin böyle bir inceleme görevi var? Bir halt ettiniz madem, delikanlıca “Kürtçe konsere izin vermedik” deyin oturun. Kıvırtmayın.