Dünyanın en hızlı kuşu Türkiye’de kaçak avcılar tarafından vuruldu

Yayın tarihi: 24 Mart 2022 Perşembe 9:41 am - Güncelleme: 24 Mart 2022 Perşembe 9:41 am

Kuş türleri arasından en hızlı uçan kuş türü olarak bilinen ve havada yatay hızı saatte 180 kilometreye, avlanırken ise dalış hızı saatte 320 kilometreye kadar çıkabilen Gökdoğan, Hatay’da yaralı halde bulundu.

Hatay’ın Hassa ilçesine bağlı Yuvalı Mahalle’sinde bir öğretmenin yaralı halde bulduğu kuşun avı yasak olan Gökdoğan olduğu anlaşıldı.

Kuşun yaralandığı için uçamadığını fark eden öğretmen, durumu Hatay Tabiatı Koruma Derneği’ne iletti.  Daha sonra silah ile kaçak avcılar tarafından yaralandığı tespit edilen Gökdoğan kuşunun Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şubesi Yaban Hayvanlarını Rehabilitasyon Merkezine sevki yapılarak tedavisine başlandı.

Yetkililer Gökdoğanın iyileştikten sonra doğal yaşamına yeniden bırakılacağını duyuru.

“GÖKDOĞANIN VURULMASI DA YASAK”

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, Gökdoğanın vurulması ile ilgili olarak, “Bir eğitimci arkadaş yaralı şekilde buldu. Öğretmen de bizi aradı bizde doğa koruma milli parklara bilgi verdik. Ekipler yaralı kuşu almak için olay yerine gitti. Gökdoğanlar yırtıcı kuşlardan biri ve en hızlısıdır. Doğada küçük memeliler ile beslenir fare gibi çiftçi dostu diyebiliriz. Av sezonu sona erdi, gökdoğanın vurulması da yasak. Bu tür kuşların vurulmaması için yasal avcıların mücadele etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öğrencinin öğretmenine yaptığı terbiyesizliğe soruşturma başlatıldı