Dünyada bir ilk! Koku alan robot geliştirildi

Yayın tarihi: 19 Ocak 2023 Perşembe 9:37 am - Güncelleme: 19 Ocak 2023 Perşembe 8:54 pm

Tel Aviv Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, biyolojik sensör kullanarak dünyada ilk kez koku alan bir robot geliştirdiklerini duyurdu.

Tel Aviv Üniversitesi’ndeki İsrailli araştırmacılar, biyolojik bir sensör kullandıkları robotun koku alabilme yeteneği gösterdiğini açıkladı. Dünyada bir ilk olduğu belirtilen robotun, koku türüne göre sınıflandırılabilecek elektrik sinyalleri de gönderdiği bildirildi.

Deneyler sırasında araştırmacılar, bir çekirgenin antenine dayanan biyolojik sensörü elektronik bir sisteme bağladı. Makine öğrenimi algoritmasını deneyen araştırmacılar, kokuları mevcut elektronik cihazlardan 10 bin kat daha yüksek bir hassasiyetle sıraladı.

FARKLI KOKULARI TESPİT ETTİ

Yeni biyohibrit sistem böylece sardunya, limon, marzipan ve hatta bazı Scotch viski türleri gibi çok çeşitli kokuları tanımlayabildi ve ardından araştırmacılar, makine öğrenimi yoluyla bir koku “kütüphanesi” oluşturabildi.

Araştırmacılara göre sistem, ekip tarafından yaklaşık iki yıl önce geliştirilen bir işitme robotuna katılıyor. Bu sayede her ikisi de görme ve dokunma duyularıyla ilgili benzer gelişmelere yol açabilir.

Bu duyularla donatılmış robotlar, insan hayatını koruyabilecek ve patlayıcı, uyuşturucu, doğal afet ve hastalık gibi birçok tehlikeyi tespit edebilecek.

Robotlar hayatımızda daha çok yer alacak