Robotlar hayatımızda daha çok yer alacak

Yayın tarihi: 6 Ocak 2023 Cuma 8:30 am - Güncelleme: 5 Ocak 2023 Perşembe 12:56 pm

Robot çalışanlar sektörlere nüfuz etmeye devam ediyor. Özellikle son dönemlerde robotlaşmanın hizmet sektöründe daha fazla arttığını görüyoruz.

Şirketlerin önemli bölümü robot çalışanlara yer veriyor. Elbette üst kademeler için robotlar çalışmıyor. Bunun yerine daha çok hizmet sektöründe onların yer aldığını görüyoruz. Son derece uzun ve yorucu geçen pandemi sürecinin hemen ardından işten çıkarmalar yaşanmıştı.

Ortaya çıkan bu işten çıkarmalar nedeniyle çok ciddi bir işsizlik yaşandı. En fazla hizmet sektörü bu durumdan etkilendi. ABD’de durum çok daha farklı bir boyutta. Ayrıca birçok kişi hizmet sektöründe çalışmak yerine başka alanlara yöneliyor.

robot

Robotların en fazla etkili olduğu alanlardan birisi de hizmet sektörü oldu. Bununla ilgili ortaya çıkan son detaylara göre ABD gibi ülkelerde yüz binlerce kişi hizmet sektöründen ayrılıyor. Durum böyle olunca robotlara daha fazla iş düşüyor.

 

Temizlik için tam donanımlı bir robot almak 30 bin dolarlık bir maliyete sahip. Hizmet sektöründe yer alan bir temizlik işçisinin yıllık olarak aldığı ücrete bakacak olursak sadece 1 yıl içerisinde robotun parası amorti ediliyor. Böylece robot temizlikçilerin sayısı daha fazla artıyor.

Özellikle otellerde robotların çok daha aktif olduğunu görüyoruz. Turizm sektörü bu noktada başı çekiyor. Neredeyse bütün otellerde bir noktada robotlara yer veriliyor. Bunun birçok avantaj yarattığını görüyoruz. Hatta bazı teknoloji tutkunları sırf robotları görmek için otelde yer ayırtıyor.

Robot çalışanlar sektörlere hiç durmadan nüfuz etmeye devam ediyor. Eğer bu hızla devam ederse çok kısa bir süre içerisinde otellerin önemli bir bölümünde robot çalışanlar ağırlıklı olarak yer alacak.

Elon Musk serveti ile gündemde! Bu sefer dünyaları kaybetti!