Dünya “Turkey”den vazgeçemiyor!

Yayın tarihi: 25 Haziran 2023 Pazar 10:34 am - Güncelleme: 25 Haziran 2023 Pazar 10:34 am

İktidarın geçen yıl uluslararası arenada “Turkey” yerine “Türkiye” isminin kullanılması talebinin birçok ülkede karşılık görmediği ortaya çıktı. “Türkiye”ye alışamayan ülkeler arasında ABD, Rusya, Katar gibi ülkeler bulunuyor.

Türkiye markasını güçlendirme iddiasıyla ilk olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık 2021’deki genelgesiyle ihraç ürünlerde “Made in Turkey” yerine “Made in Türkiye” ibaresinin kullanılması kararlaştırılmış, 2022 ortasında da hükümet, uluslararası kuruluşlara yabancı dildeki yazışmalarda “Türkiye” isminin kullanılması için resmi talepte bulunmuştu.

Uluslararası kuruluşlar ve devletler, resmi ilişkilerde Türkiye’nin bu talebine olumlu karşılık verdi. Yabancı basın ve sosyal alanda ise Türkiye isminin kullanımının çok daha sınırlı olduğu belirlendi.

BBC Türkçe’nin haberine göre; NATO, Avrupa Birliği, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası kuruluşlar resmi temas ve yazışmalarda “Turkey” yerine “Türkiye”yi kullanmaya başladı. Ancak bu, birçok ülkede karşılık görmedi.

Kılıçdaroğlu bir kez daha uyardı! ‘Rusya’nın Wagner’i, Türkiye’nin SADAT’ıdır’

ABD

ABD Dışişleri Bakanlığı, diplomatik ve resmi temaslarda “Türkiye” ismini kullanmaya başlayacağını duyurmuştu. Ancak “ABD Coğrafi Adlar Kurulu”, Dışişleri Bakanlığı’na gerekli ve uygun yerlerde “Turkey” ve “Republic of Turkey (Türkiye Cumhuriyeti)” adlarını da kullanabileceği tavsiyesi verdi. Gerekçe olarak da “Amerikan toplumu için bu adların daha anlaşılır olması” denildi.

Birleşik Krallık

Britanya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımladığı yazılı bilgilendirme notlarında, ilk kez 8 Haziran 2022’de “Türkiye” ismini kullandığı ve bu tarihten sonraki resmi duyuruları “Türkiye” adıyla yaptığı görülüyor. Dışişleri Bakanlığı resmi yazışmalar ve duyurularda “Türkiye” ismini kullansa da, örneğin vatandaşlarına gönderdiği “seyahat tavsiyeleri” notlarında “Turkey”i kullanıyor.

Katar

Türkiye’nin yakın ilişki içinde bulunduğu ülkelerden Katar’ın dışişleri bakanlığının İngilizce internet sayfasındaki duyurularda 2023 yılı itibarıyla hem “Turkey” hem de “Türkiye” kullanılıyor.

Rusya

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde de hem “Turkey” hem de “Türkiye” isimleri kullanılıyor. Kremlin’in duyurularındaysa Haziran 2022’den sonra ülke isminin “Turkiye” şeklinde yazıldığı görülüyor.