Dünya Sağlık Örgütü dünya genelindeki maymun çiçeği vaka sayısını açıkladı

Yayın tarihi: 21 Mayıs 2022 Cumartesi 5:03 pm - Güncelleme: 21 Mayıs 2022 Cumartesi 5:03 pm

Dünya Sağlık Örgütü, ilk belirtisi Türkiye’de de görülen maymun çiçeği hastalığının vaka sayısına ait açıklama yaptı. DSÖ’den yapılan açıklamada dünya çapında teyitli 80 maymun çiçeği vakasının olduğu belirtilirken 50 vakanın da inceleme altında olduğunu duyuruldu.

DSÖ, dünyada görülmeye başlanan maymun çiçeği hastalığı hakkında bilgiler paylaştı. DSÖ, yaptığı açıklamada maymun çiçeği salgının nedeni ve kapsamını araştırdıklarını belirterek şimdilik 11 ülkede teyit edilmiş 80 vaka olduğunu kaydetti.

50 vakanın ise incelendiğini ifade eden DSÖ, denetlemenin artmasına bağlı olarak daha fazla vaka görülebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

DSÖ açıklamasında, endişeleri gidererek “Virüs, bazı ülkelerdeki bazı hayvan popülasyonlarında endemiktir (bölgeye özgü bulaşıcı hastalık), yerel halk ve gezginler arasında ara sıra salgınlara yol açar” ifadelerini kullandı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ

Maymun çiçeği virüsü, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu türlerden Kongo virüsü, ölüm riski en yüksek virüs olarak biliniyor. Maymun çiçeği vakalarının başka ülkelere yayılarak küresel salgına dönüşme ihtimali tartışılırken, virüsün ölüm riskine karşı etkili bir aşının olup olmadığı da merak ediliyor.

Konuya ilişkin İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı, maymun çiçeği virüsü için özel bir aşı olmadığını, ancak çiçek hastalığı aşısının bir miktar koruma sağladığını belirterek, ihtiyaç duyulanlara aşının teklif edildiği bilgisini paylaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri de çiçek hastalığını yok etmek için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsü hastalığına karşı da yüzde 85’e kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Maymun çiçeği virüsü yeni bir pandemi başlatabilir mi? Uzmanı yanıtladı