Maymun çiçeği virüsü yeni bir pandemi başlatabilir mi? Uzmanı yanıtladı

Yayın tarihi: 21 Mayıs 2022 Cumartesi 10:19 am - Güncelleme: 21 Mayıs 2022 Cumartesi 10:20 am

İlk olarak Mayıs ayında İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsünün ilerleyen günlerde çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD’ye yayılması, dünyada endişeleri artırıyor. ABD’deki Jackson Laboratuvarı’nda bağışıklık sistemi profesörü Derya Unutmaz, virüs hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Dünya koronavirüs pandemisini yenmeye yaklaşmışken maymun çiçeği virüsü manşetlere çıkmaya başladı. Hastalığın Avrupa’da yayılmaya başlamasıyla ‘Yeni bir pandemi daha yaşanır mı’ sorusu akıllara geldi. ABD’deki Jackson Laboratuvarı’nda bağışıklık sistemi profesörü Derya Unutmaz, BBC Türkçe’nin virüsle ilgili sorularını yanıtladı.

Dünya’da ‘maymun çiçeği virüsü’ alarmı!

YENİ BİR VİRÜS DEĞİL

Unutmaz, maymun çiçeği virüsünün yeni bir virüs olmadığını vurgulayarak şunlara değindi:

Yeni bir virüs değil. Maymun adını alması da 1958 yılına dayanıyor. O sırada maymunlardaki bir salgın sonrası keşfedildi. Ancak çoğunlukla maymunlardan insanlara geçmiyor. Daha küçük; sincaplar, fareler, sıçanlar gibi hayvanlardan insanlara geçişi daha sık görülüyor.

ÖLÜMCÜL VE TEHLİKELİ DEĞİL

Virüsün özelliği, çiçek virüsüne benzemesi. Tabii çiçek virüsü artık dünyada yok. Aşılarla yok edildi. Ona bir miktar benziyor ama o onun kadar ölümcül veya tehlikeli değil. Aynı aileden geliyor. Genel olarak Orta ve Batı Afrika’da görülüyor. Başka virüslerde olduğu gibi çoğunlukla hayvandan insana geçişler oluyor.

AFRİKA’DAKİ İKİ TİPİ ÖLÜMCÜL

Afrika’daki virüsün de iki tipi var. Bunlardan biri Orta Afrika’da Kongo civarında olanı. Bu biraz daha tehlikeli. Ölüm oranı yüzde 10’lar civarına çıkabiliyor.

Dünya’da ‘maymun çiçeği virüsü’ alarmı!