DSÖ, Wuhan incelemelerini tamamladı: Yeni bilgiler ortaya çıktı

Yayın tarihi: 9 Şubat 2021 Salı 2:35 pm - Güncelleme: 9 Şubat 2021 Salı 3:13 pm

Covid-19’un kaynağını tespit etmek için salgının çıkış noktası olarak bilinen Çin’in Wuhan şehrine giden Dünya Sağlık Örgütü uzman heyeti incelemelerini tamamladı. Heyet, koronavirüsün kökenini belirlemeye yönelik çalışmaların herhangi bir hayvana işaret etmediği ve bulguların salgının Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’dan önce tespit edilmediğini açıkladı. Heyet, yeni bilgilerin ortaya çıktığını ancak bunun salgının resmini önemli ölçüde değiştirmediğini belirtti.

Covid-19’un kaynağını tespit etmek için salgının çıkış noktası olarak bilinen Çin’in Wuhan şehrine giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzman heyeti, incelemelerini tamamlayarak açıklamalarda bulundu.

“YENİ BİLGİLER VAR ANCAK…”

Covid-19’un kökenlerini araştıran Dünya Sağlık Örgütü liderliğindeki ekip tarafından yapılan açıklamada, yapılan araştırmanın yeni bilgiler ortaya çıkardığını ancak salgının resmini önemli ölçüde değiştirmediğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü virüs uzmanı Peter Ben Embarek, koronavirüsün kökenini belirlemeye yönelik çalışmaların herhangi bir hayvana işaret etmediğini ve bulguların salgının Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’dan önce tespit edilmediğini söyledi. Virüsün başlangıçta yarasa ve pangolinlerde olabileceğini belirten DSÖ yetkilileri, kedigiller ve köpekgillerden de yayılmış olabileceğini belirtti.

İLK KEZ WUHAN’DA GÖRÜLMÜŞTÜ

Dünya, Covid-19 salgınından ilk kez Çin’in 31 Aralık 2019’da Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde “kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının” ortaya çıktığını DSÖ’ye bildirmesiyle haberdar olmuştu.

14 OCAK’TA GİTMİŞLERDİ

DSÖ heyeti, virüsün kökenini araştırmak için başlattığı saha çalışmalarında Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi ve Wuhan Jinyintan Hastanesinde incelemelerde bulunmuştu.

DSÖ heyeti, ilk olarak ocak başında Çin’e gitmiş ancak Pekin yönetiminin geçerli vizeler alınmadığı uyarısını yapmasının ardından geri dönmek zorunda kalmıştı. Daha sonra, ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam’dan uzman ve araştırmacılardan oluşan heyet, 14 Ocak’ta özel uçakla kente gelmişti.