DSÖ başvurmuş, Çin reddetmişti… ABD’de o konuda ısrar etti: İncelemek zorundayız

Yayın tarihi: 27 Ocak 2021 Çarşamba 11:29 pm - Güncelleme: 27 Ocak 2021 Çarşamba 11:29 pm

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, koronavirüsün  Çin’de ortaya çıkışına ilişkin derinlemesine bir araştırma yapacaklarını açıkladı. Daha önce de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), inceleme yapmak için başvurmuş, Çin Hükümeti reddetmişti. 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yaptığı açıklamada, “Çin’deki bazı kaynaklardan yanlış bilgiler yayıldığını gördük ve bu durum bizim için endişe kaynağıdır. Kovid-19’un Çin’de ortaya çıkışına ilişkin derinlemesine bir araştırma yapmak zorundayız” dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Biden yönetiminin Çin’le ilgili politikalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Biden yönetiminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığı yer olan Çin’e ilişkin nasıl bir soruşturma yürüteceğinin sorulması üzerine Psaki, “Çin’deki bazı kaynaklardan yanlış bilgiler yayıldığını gördük ve bu durum bizim için endişe kaynağıdır. Kovid-19’un Çin’de ortaya çıkışına ilişkin derinlemesine bir araştırma yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
Kovid-19’un ortaya çıkışına ilişkin uluslararası soruşturmaları da desteklediklerini belirten Psaki, “Uluslararası soruşturmalar sağlam ve net olmalıdır” diye konuştu.
Psaki, ABD’nin de kendi istihbaratına dayanarak bazı bilgiler elde edeceğini, bu soruşturmalarda müttefikleriyle birlikte çalışacaklarını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’in dün Senato’nun onayını aldıktan sonra yemin ederek görevine başladığını belirten Psaki, Blinken’in önceliklerinden birinin de Çin’de sahada çalışan ABD’li yetkililer olduğunu kaydetti.

‘HUAWEİ’YE ‘GÜVENLİK TEHDİDİ NİTELEMESİ’

Psaki, Çinli teknoloji devi Huawei konusundaki fikirlerinin sorulması üzerine, “Huawei de dahil güvenilmeyen sağlayıcıların ürettiği telekomünikasyon ürünleri ABD için güvenlik tehdididir. Müttefiklerimiz, Amerikan telekomünikasyon ağlarının, güvenilmeyen sağlayıcıların ekipmanlarını kullanmayacağından emin olmalıdır” değerlendirmesini yaptı.

Bu konuda ortaklarıyla çalışacaklarının altını çizen Psaki, ABD’nin güvenilir telekomünikasyon ekipmanı üretimine de hız vereceğini kaydetti.