Dr Balcı uyardı: Midye yediğiniz anda felç geçirebilirsiniz

Yayın tarihi: 14 Haziran 2021 Pazartesi 12:10 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2021 Pazartesi 12:10 pm

Müsilaj tehdidi altındaki Marmara’da kaçak midye avcılarının faaliyeti devam ediyor. Doç. Dr. Muharrem Balcı “Midye zehirli mikroorganizmaları biriktirir. Yediğiniz anda bile felç riski var” dedi.

Marmara ve İstanbul Boğazı’nda kaçak avcılar midye toplamaya devam ediyor. Uzmanlar ise müsilajın azalması için midyelerin çoğaltılması gerektiğine dikkat çekerek uyardı.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, müsilajla mücadelede midye ve çift kabukluların çoğaltılması gerektiğine vurgu yaparak şu bilgileri verdi:

“Denizi filtre etmek için en güzel yaratılmış canlılar midyelerdir. Onları korumamız gerekiyor, daha da arttırmamız gerekiyor. Kaçak yapılan her faaliyet müsilaja olumlu etki ediyor. Dolayısıyla midyeyi hem doğal ortamlarında hem de kültür ortamlarında yetiştirerek Marmara’da çoğaltmamız gerekiyor. Aynı şekilde balığı da arttırmak Marmara’ya katkı sağlayacaktır. Hem midyede, hem balıkta rutin denetimlerimizi yapıyoruz. Müsilajın çıkmasıyla beraber bu denetimler arttı. Bizim yaptığımız analizlerde kurallarına uygun toplanmış veya avlanmış midyelerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı. Eğer herhangi bir olumsuzluğa rastlayan bilimsel bir kuruluş var ise hemen bizimle paylaşırlarsa gereğini yaparız.”

“FELÇ OLABİLİRSİNİZ”

Müsilajla ilgili araştırmalarını sürdüren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim görevlisi Doç. Dr. Muharrem Balcı ise Mustafa Altuğ Atalay’ın aksi ifadeler kullandı ve midye tüketiminin riskli olduğunu belirterek “Deniz salyası ile birlikle bazı özel mikroorganizma grupları ortaya çıkacaktır. Bu mikroorganizmalar oldukça zehirlidir. Midyeler bu zehirli maddeleri biriktirir ve soframıza kadar gelir. Bu midyeyi yediğiniz anda felç bile geçirebilirsiniz” dedi.