DP’den Türk Vatandaşlığı Kanunu’ndan değişiklik teklifi

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2023 Perşembe 2:43 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2023 Perşembe 2:43 pm

Demokrat Parti (DP) İzmir Milletvekilleri M. Salih Uzun ve Haydar Altıntaş ile İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, TBMM Başkanlığı’na gayrimenkul satın alma yoluyla yabancılara verilen istisnai vatandaşlıklarda 5 yıl bekleme ve ikamet süresi getirilmesi, temel düzeyde Türkçeye sahip olma ve satın alınan gayrimenkullerin de 10 yıl süreyle satılmamasının taahhüt edilmesini taleplerinin yer aldığı kanun teklifi verdi.

DP’li Milletvekilleri Salih Uzun, Haydar Altuntaş ve Cemal Enginyurt, yabancılara verilen istisnai vatandaşlık uygulamasında bazı değişiklikler yapılmasına dair kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Teklifin gerekçesinde; ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Yunanistan’da verilen oturma izinlerinde istenilen 5 yıl ikamet süresi ve ikamet edilen ülkenin ana dilini bilme şartının olduğu hatırlatıldı.

Dünyadan verilen örneklerle Türkiye’de de Türk vatandaşlığı kazanılmasında, yatırım yapılmasından hemen sonra vatandaşlık kazanılmaması, yatırımdan sonra 5 yıl bekleme süresi ve temel düzeyde Türkçe bilgisi kazanılması şartlarının getirilmesi istendi.

Verilen kanun teklifinde, gayrimenkul alma yoluyla vatandaşlık kazananların, 10 yıl süreyle gayrimenkullerini devir veya terk işlemi yapılmaması taahhüdünün verilmesi gerektiğine de vurgu yapıldı.