Dövizle ödeme yasağında yeni düzenleme

Yayın tarihi: 28 Şubat 2024 Çarşamba 9:44 am - Güncelleme: 28 Şubat 2024 Çarşamba 9:47 am

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz ile ödeme yasağında düzenlemeye gitti. Kısıtlamada yapılan esnetmeler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, döviz ile ödeme kısıtlamasında değişikliğe gitti.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de düzenleme yapıldı. Yeni düzenleme ile tebliğ kapsamında bazı sözleşmelerin ödeme yükümlülükleri dövizle yerine getirilebilecek.

Tebliğde yapılan düzenlemeye göre, sayılan sözleşmelerin dışında kalan ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunlu olacak.

DÖVİZLE ÖDEME YAPILABİLECEK ALANLAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan tebliğe göre, sözleşmeler kapsamında döviz cinsinden yerine getirilebilme istisnası tanınan sözleşmeler şu şekilde:

-19 Nisan 2022 tarihli tebliğin yürürlük tarihi öncesinde dolaşıma girmiş olan döviz cinsinden kıymetli evraklar

-19 Nisan 2022 tarihinden önce düzenlenmiş faturalar

-Borsada döviz cinsinden gerçekleştirilen kıymetli maden alım-satım işlemleri

-Dış Ticaret Sermaye Şirketleri üzerinden gerçekleştirilecek ihracatlar

-Antrepolar ve geçici depolama alanlarının ödeme yükümlülükleri

-Serbest ticaret bölgesinde faaliyet gösteren firmaların mal teslimi

DÖVİZLE ÖDEME YASAĞI NEDİR?

Türkiye’de 2018’de başlayan döviz krizi ile birlikte 13 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan kararla sözleşmelerin ve sözleşmelere bağlı yükümlülüklerin döviz cinsinden yapılma yasağı getirilmişti.

19 Nisan 2022 tarihinden itibaren ise menkul mal bedellerinin de TL cinsinden ödenmesi ve tahsili zorunlu hale getirilmişti.

Bu kararlarla birlikte yurtiçinde yer alan gayrimenkullerin (konut ve çatılı işyeri dâhil) satış ve kiralama sözleşmeleri, taşıt satış ve kiralama sözleşmeleri, leasing sözleşmeleri, iş sözleşmeleri, hizmet sözleşmeleri, eser sözleşmeleri gibi sözleşmelerin döviz cinsinden veya dövize endeksli yapılması kısıtlanmıştı.

döviz, tl, döviz yasağı, hazine ve maliye bakanlığı

Döviz sahipleri dikkat! Merkez Bankası yeni kararını uygulamaya koydu

Kaynak: TELE1