Döviz talebini azaltmak için TCMB’den bankalara yeni talimat: Doları pahalı satın!

Yayın tarihi: 17 Şubat 2023 Cuma 10:52 am - Güncelleme: 17 Şubat 2023 Cuma 10:52 am

Kaynakların aktardığı bilgilere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalardan bireysel müşterilere 19,05 altında dolar satmamasını ve bireysel müşterilere döviz forward kontrat satışı yapılmamasını talep etti.

TCMB, döviz talebini azaltmak amacıyla bankalardan döviz forward kontrat satışlarında maliyetleri artırmalarını talep etti.

Bloomberg’in haberine göre, konuya yakın kaynaklar TCMB’nin bankalardan dolar forward kontratlarında faizi yüzde 30’dan yüzde 40’a yükseltmelerini istediğini belirtti. Kaynaklar, TCMB’nin bankalardan ayrıca bireysel müşterilere 19,05 altında dolar satmamasını ve bireysel müşterilere döviz forward kontrat satışı yapılmamasını talep etti. TCMB’den ise konuya ilişkin herhangi bir yorum gelmedi.

TEDBİRLER ARTIRILDI

Deprem felaketinin ardından otoriteler dolar ve altın talebini kısıtlamak için tedbirleri artırdı. Enflasyon geçen sene yüzde 85’te zirve yapmasıyla birlikte yetkililer TL’nin mümkün olduğunda istikrarlı seyretmesine odaklandı. Lira geçen yıl dolara karşı yüzde 30 değer kaybederken bu yılki kayıp yüzde 1’in altında.

Merkez Bankası Başkanı: Parayı Hazine’ye aktarsaydık Hazine başka bir alanda kullanabilirdi