‘Dondurulmuş ekonomi 14 güne bile dayanamadı! Bu iflastan önceki son çıkışımızdır’

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2023 Cumartesi 11:38 am - Güncelleme: 27 Mayıs 2023 Cumartesi 11:47 am

Ekonomist ve CHP’li Aykut Erdoğdu Türkiye’nin dondurulmuş bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu belirterek “Bu iflastan önceki son çıkışımızdır” dedi, uyarılarda bulundu.

Türkiye ikinci turu 28 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine gün sayarken, ekonomide seçimi bekliyor. TELE1’de ‘Gazeteciler Masası’na değerlendirmelerde bulunan ve aynı zamanda ekonomist olan CHP’li Aykut Erdoğdu Türkiye’nin dondurulmuş bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu belirterek seçimin “iflastan önceki son çıkış” olduğunu belirtti.

‘BEŞTE BİRİ İFLAS EDECEK’

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik engellemelere değinen Erdoğdu, “Bu yarış başa baş bir yarıştı. Son dönemde ekonomide ortaya çıkan gerçeklerle, Kılıçdaroğlu’nun yarışı kazanma ihtimali ortaya çıkınca böyle çaresizlik için birtakım şeyler yapıyor. Bu engellemeler sadece Kemal Bey’in önde olduğunu gösterir. Peki neden Kemal Bey’in ikinci turda önde olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de dondurulmuş bir ekonomik kriz vardı. Bu dondurulmuş ekonomik kriz ikinci tura yetişemediği için 14 günlük dahi süreleri kalmadığı Türkiye ekonomisi neredeyse durma noktasına geldi. 28 Mayıs bu iflastan önceki son çıkışımızdır. Bu günlerimiz en iyi günler. Ben Türkiye’de kaybolacak adam değilim; temmuz, ağustos, öbür ayları var. Eğer yanlış söylediğimizi düşünen varsa o günler de gelecek. Türkiye’de ekonomik dengenin üç temel belirleyicisi var. Birincisi enflasyondur; o da dövize faizi verirler. Döviz kuru bugün 20 lira. Çünkü döviz almak yasak serbest bırakılsa nerede duracağını ben tahmin edemiyorum. Mesela herkesin beklediği döviz 30 lira olursa Türkiye ekonomisi ne olacak birkaç başlıkta sayayım. Türkiye’de şirketlerin yaklaşık beşte biri yetersiz özkaynak ve ucuz krediyle dönüyor. Üzüleyerek söylüyorum önümüzdeki birkaç yıl içinde bu zombi şirketlerin beşte biri iflas edecek!” dedi.

Bilge Yılmaz’dan buhran uyarısı: Türkiye’nin sonbaharda dövizi kalmayacak

‘BUNUN ADI TEKNİK İFLASTIR’

Merkez Bankası’nın ikili kur sistemine geçmek zorunda kalacağını da öne süren Erdoğdu “Hazinemiz 600 milyar dolar civarında bir açık öngörmüştü. Seçime kadar bu bütçe açığının hepsini kullandılar. Türkiye’de şu an fiilen döviz yok. Dövizi olanlar bankalara gittiklerinde günlerini görüyor. Peki Merkez Bankası ne diyecek; ‘Döviz yok ben sana TL vereyim…’ Şimdi seçim zamanı ya diyemiyor. TL’yi en düşük kurdan 25-30 lira olarak açıklayacak; Kapalı Çarşı’ya bir gideceksin 55 lira döviz. İkili kur sistemine geçecekler. Bunun adı teknik iflastır ve böyle Arjantin Lübnan gibi değil. Böyle bir iflası dünya tarihi görmemiş olacak” ifadelerini kullandı.

Dolarda rekor üstüne rekor! 20,47’yi gördü