Donald Trump, tanık kürsüsünde hakimle tartıştı

Yayın tarihi: 7 Kasım 2023 Salı 12:48 pm - Güncelleme: 7 Kasım 2023 Salı 12:48 pm

Eski ABD Başkanı Donald Trump, bir sivil dolandırıcılık davasında tanık kürsüsünde bulunurken hakimle tartıştı. Davanın hakimi Trump’ı “bozuk plak” olarak niteledi.

ABD’nin eski başkanı Donald Trump, bir sivil dolandırıcılık davasında tanık kürsüsünde yer aldı. Bankaları dolandırdığına dair iddiaları reddederken aile şirketini savunan Trump’ın sürekli hakimle çatıştığı kaydedildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, hakim, Trump’ın şirketinin sahtekarlık yaptığına çoktan hükmetti. Hakim, düzenlenecek duruşmalar sonunda Trump’ın suçunun ne olduğuna karar verecek. Savcılar, Trump’ın daha iyi kredi anlaşmaları ve sigorta poliçeleri elde etmek için kimi evlerinin ve arazilerinin şirket bilançolarında bilerek daha pahalı gösterildiğini iddia etti. Savcılar, 250 milyon dolarlık bir ceza ve işlerine kısıtlama getirilmesini talep ediyor.

‘GÖRÜNDÜĞÜNDEN DAHA BÜYÜK BİR SERVETİM VAR’

Duruşma sırasında Trump’a, bu evleri ve arazilerine dair sorular soruldu. Malları ve mülklerinin ederinin çok daha yüksek olduğunu öne süren Trump, “Bilançolarda görüldüğünden milyarlarca dolar daha büyük bir servetim var” dedi. Aynı zamanda bu evlerin ve arazilerin emlak değerinin kendi kişisel markası sayesinde de büyüdüğünü dile getirdi.

‘ABUK SABUK KONUŞTU’

Davayı açan New York Başsavcısı Letitia James, duruşmanın ardından Trump için, “Abuk sabuk konuştu, hakaret etti, ancak bunu bekliyorduk. Rakamlar yalan söylemez, adalet galip gelecek” dedi.

Trump’ın kürsüde olduğu süre zarfı içinde ateşli tartışmalara girmesi ve bazen lafı dolandırarak cevap vermesi hakim Arthur Engoron’ın sinirlenmesine ve müdahale etmesine yol açtı. Engoron, “Lütfen sadece yanıt veriniz, konuşma yapmayınız” dedi. Trump’ın uzun bir konuşmasının ardından hakim Engoron, siyasetçinin avukatlarına dönerek, “Müvekkilinizi kontrol eder misiniz? Bu bir siyasi miting değil, duruşma salonu” dedi.

Trump, bir noktada duruşma salonunda, “Hakimin bana karşı karar vereceğine eminim, çünkü bugüne kadar hep böyle yaptı” dedi. Trump mahkeme salonunu terk ederken davayı “sahtekarlık” olarak niteledi ve ifadesinin iyi geçtiğini savundu.

‘BOZUK PLAK’

Hakim Engoron, verilecek cezaya karar verecek. Trump’a milyonlarca dolarlık ceza verilebileceği gibi New York’ta iş yapması da engellenebilir. Trump’ı bir ara “bozuk plak” olarak niteleyen hakim Engoron ise, “Bana istediğiniz kadar saldırabilirsiniz, ancak lütfen sorulara yanıt verin” cevabını dile getirdi.

Kimi uzmanlara göre Trump’ın bu tavrı stratejik, kimileri ise davayı siyasi kampanyası için bir araç olarak kullandığını öne sürdü.

BBC’ye konuşan ve eski bir federal savcı olan Renato Mariotti, “Trump’ın yanıtlarından ekibinin halihazırda davayı kaybettiğini düşündüğünü, çok kötü olabilecek sonuca bir renk katmaya çalıştıklarını” belirtti.

Trump’ın dolandırıcılık davasında özel danışmanı Cohen’den bomba gibi açıklama