Haber

Dolar uçtu, 298 bin dükkan kapandı! Nebati'den ekonomiye toz pembe masallar

Tek adam rejiminden sonra dolar tarihi rekorlar kırdı sadece 3 yılda 298 bin 601 işletme kapandı tahıldaki dışa bağımlılık nedeniyle ekmek fiyatları 1,5 liradan 5 liraya fırladı. Ama ekonomiyi gözlerdeki ışıltıya benzeten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Ekonomide işlerin çok iyi gittiğini" söyleyerek "Aldık başımızı gidiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlere kilitlenirken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati AKP'den Milletvekili adayı olduğu Mersin'de bakanlığın imkanlarını kullanarak seçim çalışmalarını sürdürüyor.  Türkiye'de tek adamlık rejimine geçildiği tarih olan 24 Haziran 2018 seçimlerinde dolar kuru 4.5 lira civarındayken aradan geçen 5 yılda tarihi rekorlar kırarak 19.50 lira seviyelerine kadar yükseldi. Hızla artan dolar kuru beraberinde enflasyonu da tetikleyerek tarihin en yüksek seviyelerine çıkmasına neden oldu.  Enflasyonun artması dolar kurunun yükselmesi nedeniyle yurttaşların alım gücü günden güne eridi.

"298 BİN 601 İŞLETME KAPANDI"

Alım gücü eriyen yurttaşlar alış veriş yapamaz hale gelirken Türkiye Esnaf Sanatkarlar Sicil Gazetesinde Yayımlanan  sicil terk ilanlarına göre koronavirüs pandemisinin görüldüğü ilk yıl olan 2020'den Nisan 2023'e kadar 298 bin 601 işletme artan maliyetler nedeniyle kapanmak zorunda kaldı. Ancak ekonomiyi gözlerdeki ışıltıya benzeten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bakanlık imkanlarıyla yaptığı seçim konuşmalarında, "Ekonomide işler iyi. Türkiye, birisi salgın, diğeri hemen yanımızdaki savaş iki büyük küresel krizin yaşandığı son 3 yıl içerisinden alnının akıyla çıkıp fabrikaların, işletmelerin kapanmadığı, tersine üretimin, istihdamın arttığı, büyümenin gerçekleştiği bir süreci yaşadı." dedi. Nebati bu sözleri söylerken Türkiye'nin tahıl konusundaki dışa bağımlılığı Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle alevlendi. 2019 yılında 1.5 lira olan ekmek savaş nedeniyle önce 3 liraya sonra da 5 liraya fırladı. https://tele1.com.tr/nebati-ekonomik-krizin-sorumlulugunu-erdogana-atti-838632/

"SANAYİ ÜRETİMİ DÜŞTÜ"

TÜİK'in Nisan ayında açıkladığı verilere göre Sanayi üretimi yıllık yüzde 8.2 azalırken aylık düşüş ise yüzde 6.0 olarak kaydedildi. Tüm bu olumsuz tablolara rağmen 'doğru yoldayız' diyen Nebati, "Ama bu doğru yolda olduğumuzu gösteren şey sadece ekonomi olsa eh ama sanayide, üretimde, savunma sanayisinde biz aldık başımızı gidiyoruz"
Tablo 1: Yıllık sanayi üretimi
Tablo 2: Aylık sanayi üretimi