Mevduat faizleri güncellendi! 25 milyon TL'nin aylık getirisi dudak uçuklattı Mevduat faizleri güncellendi! 25 milyon TL'nin aylık getirisi dudak uçuklattı

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, Ula ilçesinde bulunan Orman Yangın Yönetim Merkezi’nde basın mensupları ile bir araya geldi. Ülküdür, geçtiğimiz yıl yaşanan orman ve ziraat yangınları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Son 53 yılın en sıcak nisan ayı yaşandığını belirten Ülküdür, “Son 53 yılın en sıcak nisan ayı yaşandı. Sadece yazın sıcak ya da kurak geçmesi değil kış aylarından itibaren başlayan bir kuraklık dönemi vardı, bahar aylarına kadar sarktı. Sonrasında meteorolojik verilere baktığımız zaman en kurak, en sıcak bir yaz ayı olarak kayıtlara girdiğini görmekteyiz” dedi.

3 BİN 466 HEKTAR ALAN YANGINAN ETKİLENDİ

2024 yılında meydana gelen orman yangını ve yanan alan sayısını paylaşan Ülküdür, “Orman Bölge Müdürlüğümüzde 2024 yılında 384 adet orman yangını ile mücadele edildi. Bu 384 adet orman yangınımızda 3 bin 466 hektar alanımız yangından etkilendi. Bunun yanında 294 ziraat yangınına da müdahale edildi. Son 10 yıllık yangın istatistiklerimize baktığımızda 10 yıllık ortalamamız da 314 adet yangın, yıllık yanan alanımız 6 bin 226 hektar. 2024 yılında 384 adet orman yangını karşılık 3 bin 466'ya kadar alanımız yangından etkilendi” ifadelerini kullandı.

Ülküdür, orman yangınlarının hangi günler çıktığına dair istatistikleri paylaşarak, “Uzun yıllar takip ettiğimiz, orman yangınları haftanın hangi gününde çıktığına dair bir istatistiğimiz var. Genelde cuma günleri başlıyor, cumartesi ve pazar devam ediyor. Hafta sonu insanlarımızın trafiğinin yoğun olduğu zamanlarda oluyor. Saat dilimi dağılımına baktığımızda 10.00’da başlayıp akşam 20.00'ye kadar yangınlarımızın yoğunlaştığını görmekteyiz” dedi.

ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 59'U İNSAN KAYNAKLI

Orman yangınlarının yüzde 59’unun insan kaynaklı olduğunu ifade eden Mustafa Ülküdür, şunları söyledi:

“2024 yılında Muğla Orman Bölge Müdürlüğümüzde meydana gelen yangınların yüzde 59'u insan kaynaklı, yüzde 41'i doğal nedenler dediğimiz yıldırım yangınlarımızdan oluşmakta. Bu insanlarımızın sebep olduğu yüzde 59'luk kısmı yüzde 36'sı ihmal ve dikkatsizlik. Yüzde 13'ü kasıt, yüzde 9'u kaza, yüzde bir de nedenini bilinmeyen. Ziraat yangınlarımızın çıkış nedenine baktığımızda yüzde 77'si ihmal ve dikkatsizlikten ortaya çıkıyor. Bu yangınlar biter bitmez, kontrol altına alınır alınmaz, bizler orada tekrar yeşil dokuyu tesis etmek üzere, hemen zaman kaybetmeden çalışmalarımıza başlıyoruz. Öncelikle alanda hasar tespit çalışmaları yapıp, oradaki yanan ağaçlarımızı süratle sahadan çıkarıp tekrar ağaçlandırılacak hale getiriyoruz.”

Kaynak: ANKA