DİSK Başkanı Çerkezoğlu’ndan Erdoğan’a ‘jest’ cevabı

Yayın tarihi: 20 Aralık 2019 Cuma 5:34 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2019 Cuma 5:34 pm

TELE1’de Gökhan Kazbek’in hazırlayıp sunduğu Tele Ekonomi programının konuğu olan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendikalarla yapılan ortak asgari ücret açıklamasında Türk-İş’in kendi hesabıyla belirttiği 2578 liranın ortak hesap gibi algılanarak ‘DİSK 3200 talebinden geri adım attı’ şeklindeki iddialarına yanıt verdi. Çerkezoğlu, Erdoğan’ın “Geldikleri noktayı görelim, inşallah jestimizi yaparız” sözlerine de yanıt verdi.

DİSK, Türk-İş, Hak-İş’in yapmış olduğu ortak ‘asgari ücret’ açıklamasında, sendikasını temsilen konuşan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat’ın “2 bin 578 liranın altında olmamak koşuluyla, bunun üstünde bir rakamı değerlendirmeye alacağımızı, bunun altında bir rakamı değerlendirmeye almayacağımızı ifade ediyoruz” sözlerinin DİSK’in 3200 liralık talebinden geri adım attığı yönünde algılanmasına ilişkin DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TELE1’e açıklamalarda bulunarak 3200’den geri adım atmayacaklarının altını çizdi. Erdoğan’ın ‘jest’ açıklamasına da cevap veren Çerkezoğlu, “Asgari ücret lütuf değildir, milyonları ilgilendiren temel haktır” dedi.

Çerkezoğlu’nun TELE1’e yaptığı açıklama şöyle:

“MUTABIK OLDUĞUMUZ NOKTALAR”

Dönem dönem üç konfederasyon olarak belli konularda ortaklaştığımız noktalarda çeşitli açıklamalar yapıyoruz. Bunu da önemsiyoruz. Bugün yapılan teknik heyetler tarafından yapılan ortak açıklama da asgari ücrete ilişkin olarak temel ilkeler doğrultusunda mutabakata vardığımız noktalar belirtildi. Yani asgari ücretin bir geçim ücreti olması gerektiği, asgari ücretin vergi dışı olması gerektiği, asgari ücretin uluslararası standartlarda işçinin ailesi ile birlikte hesaplanması gerektiği, yoksulluk sınırının dikkate alınması gerektiği, bir yıl içinde enflasyon, döviz kuru, altın fiyatları karşısındaki kaygısını giderecek ve büyümeden milli gelir artışından payını alan bir asgari ücret olması gerektiğine dair temel ilkeleri bir mutabakat metni ile arkadaşlarımız ifade ettiler.

“3200’DEN GERİ ADIM ATMAYIZ!”

Metinde de açıklamada da rakama ilişkin herhangi bir açıklama söz konusu değil. Her konfederasyonun ayrı hesaplamaları var, ayrı rakam talepleri var. Biz 3 Aralık’ta her zaman olduğu gibi asgari ücret raporumuzu açıkladık. O açıklamada da geçtiğimiz bu ekonomik koşullarda, krize karşı işçileri ve emekçileri koruyabilecek bir asgari ücret belirlenmesinin 2020 yılı için çok önemli olduğunu ve iki temel esasa dayanarak biri yoksulluk sınırı diğeri de milli gelir artışı konusunda da hesaplarımızı yaptık. 2020 yılında da asgari ücretin en az net 3200 lira olması gerektiğini açıkladık. Asgari ücret çünkü milyonların meselesi ve bir ortalama ücret haline geldi.

“BAKANLIK ÖNÜNDEYİZ”

O günden bugüne kadar da kent kent, meydan meydan, sokak sokak, iş yeri iş yeri bu mücadeleyi örgütlüyoruz. Önümüzdeki Pazartesi günü de asgari ücret açıklanmadan önce Çalışma Bakanlığı önünde bir kez daha bu politikamızı açıklayacağız. Bu konudaki mesele bir memleket meselesi bundan dolayıda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.  İnsan onuruna yaraşır asgari ücret bir lütuf değildir bir haktır. Bu hak için mücadele veriyoruz. Türkiye’nin geleceği için mücadele veriyoruz. Dolayısıyla DİSK’in bu ilkeler doğrultusundaki açıkladığı asgari ücret en az net 3200’dür.

ERDOĞAN’A ‘JEST’ YANITI

Asgari ücret milyonların meselesi bu ülkede. İnsan onuruna yaraşır bir asgari ücret  temel bir haktır, bir lütuf değildir. Dolayısıyla da bir jest konusu yapılamaz. Asgari ücretin bu şekilde belirlenmesi yani bir masa başı pazarlığın yapılması 15 kişinin bir masa başın etrafında toplanıp milyonların hayatı hakkında karar vermesi asla kabul edilemez. asgari ücretin gerçek bir toplulukla belirlenmesi gerektiğini, uyuşmazlık durumunda grev hakkının doğduğu gerçek bir toplu pazarlıkla yapılması gerektiğini söylüyoruz. Bu böyle olmadığı için siyasi iktidar, sermayenin, işveren örgütlerinin ağırlıkla belirlediği ve açlık sınırının altındaki bir asgari ücret reva görülmektedir Türkiye’deki milyonlara.

Erdoğan’dan asgari ücret açıklaması: Jestimizi yaparız

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretle ilgili kendisine yöneltilen soruya “İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları döner dönmez bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız” şeklinde yanıt vermişti.