Dışişleri’nden ABD’nin ‘seçim yorumuna’ tepki: YSK’nın kararına…

Yayın tarihi: 9 Mayıs 2019 Perşembe 11:29 am - Güncelleme: 9 Mayıs 2019 Perşembe 11:29 am

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin İstanbul seçimlerine ilişkin değerlendirmesine, “YSK’nın kararına herkes saygı göstermeli, benzer gelişmeler ABD’de de yaşandı” sözleriyle tepki gösterdi.

YSK’nin kararının sonuçtan bağımsız alındığı belirtilen açıklamada, “Seçimleri yönetme ve denetleme yetkisini Anayasamızdan alan ve üyeleri yüksek yargı organları mensupları arasından seçilen Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan bu karara herkesin saygı göstermesi gerekir. Benzer gelişmelerin daha önce ABD ve başka ülkelerde de yaşandığının, bunların demokrasinin kuralları çerçevesinde çözümlendiğinin hatırda tutulması gerekir. Türk halkının iradesinin sandığa en doğru şekilde yansıması hem kanunlarımızın hem de uluslararası yükümlülüklerimizin bir gereğidir. Bunun yerine getirilmesi, bundan önceki seçimlerde olduğu gibi 23 Haziran’da yapılacak seçimlerde de ülkemizin önceliği olacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

ABD NE DEMİŞTİ?

“Özgür ve adil seçimler ile meşru seçim sonuçlarının kabul edilmesi her demokrasi için esastır. Yüksek seçim Kurulu, 31 Mart’ta İstanbul’da gerçekleşen seçimlerin sonuçlarını onayladıktan sonra yeniden seçim kararı verdi. Biz de, Türkiye’nin diğer dostları gibi, bu sıra dışı kararı not ettik. Türkiye’nin uzun ve gururlu bir demokrasi geçmişi var. Türk yetkilileri bu seçim sürecini yasalara, AGİT taahhütlerine, NATO müttefiki statüsüne ve AB’ye üye olma isteğine uyumlu bir şekilde yürütmeye çağırıyoruz.”