DEVA’dan ‘İmamoğlu-Yavaş’ açıklaması: CHP teklif etti İYİ Parti sahiplendi

Yayın tarihi: 9 Eylül 2023 Cumartesi 1:22 pm - Güncelleme: 9 Eylül 2023 Cumartesi 1:24 pm

DEVA Partili Yeneroğlu, İmamoğlu ile Yavaş‘ın cumhurbaşkanı yardımcısı olma teklifinin CHP’den geldiğini ancak İYİ Parti’nin “Masaya dönüş şartımız kabul edildi” diyerek bunu sahiplendiğini söyledi.

Kaybedilen seçimler sonrası muhalefet cephesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterilen ilişkin tartışma sürüyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener konuyla ilgili gazeteci Fatih Altaylı’ya geçtiğimiz gün “Neyse pazar gününün akşamı iki belediye başkanı bana geldiler. Bu seçenekler onlardan geldi. Ben bu iki belediye başkanının yardımcı olmasını öneren ben değilim. Onlar bana başka seçenekler de sundular. İkisini kabul ettim. Bundan Kemal Bey’in bilgisinin olduğunun ispatlanmasını istedim. Üç kişi hariç herkes bu fikri, ‘kazanacak adaydan’ ‘kazanacak formüle geçtim’ onayladı. Ertesinde biz dördümüz buluşmak üzere çıktık. Kemal Bey, ben, iki belediye başkanı… Bu iki arkadaşın icracı ve yetkili başkan yardımcılığını teyit ettik. Bundan sonrası çok vahim. Öğrendim ki masadakilerin haberi yok… Önce ben kağıdı imzalıyoruz zannettim. Önce Temel Bey ‘ne oluyor’ dedi. Şaşırdım. Ali Bey ‘böyle bir şey olamaz’ dedi. Sonra ben en başından anlattım, teklifi benim getirmediğimi, bu teklifin CHP’den geldiğini söyledim. ‘Yani bu teklif size CHP’den geldi, öyle mi?’ dedi. ‘Ben bir arkadaşlarımla görüşeyim’ dedi, sonra geldi ‘kabul etmiyorlar’ dedi ve dışarıda 10 bin kişi var… Sonra Allah var ben dedim o zaman ‘tamam arkadaşlar bu kalsın benim üstümde’ dediğimde Davutoğlu devreye girdi ve orta yol bulundu” demişti.

İmamoğlu-Yavaş muamması! Akşener, İYİ Parti Sözcüsü Zorlu’yu yalanladı

‘ANAYASAYA AYKIRI BULUR KABUL ETMEZDİK’

DEVA Partisi de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. tv100’e konuşan DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu teklifin CHP’den geldiğini ancak İYİ Parti’nin “Masaya dönüş şartımız kabul edildi” diyerek bunu sahiplendiğini belirtti.

Yeneroğlu şunları söyledi: “Biz 5 kişi yan odadaydık. Genel başkanımız bizi özellikle oraya çağırmıştı. Ali Bey odadan bir kere değil iki kez çıktı. Bu konular bence çok önemli konulardı ve değerlendirilmesinin yapılması gerekiyordu. Biz olaya sadece siyaseten bakılıyor, biz olaya aynı zamanda ‘Anayasa’ya aykırı mı?’ diye mi baktık? Bize  CHP’lilerden bu teklif geldi. Tabii bunun kamuoyuna yansıtılış biçimi farklıydı tabi. Meral Akşener bunu söylüyor ama o günlerde özellikle İYİ Parti Sözcüsü ve diğer arkadaşlar bunu sahiplendi. Yani İYİ Partililer bu noktada adeta bir zaferle meseleye ‘Şartımız kabul edildi’ gibi baktılar. Ama bizim olaya bakış açımız değerli belediye başkanları değildi. Biz bu teklifin açıkca anayasaya aykırı olduğunu söyledik. Anayasa hukukçularıyla görüştük ve genel başkanımıza bir değerlendirme notu sunduk. Biz kabullenmedik. Dikkat ederseniz bu konu mutabakatta cumhurbaşkanının takdirine bırakılıyor. Başka türlü kabulü biz anayasaya aykırı bulur ve kesinlikle kabul etmezdik.”

İmamoğlu-Yavaş muamması! Akşener, İYİ Parti Sözcüsü Zorlu’yu yalanladı