Deprem vatandaşları korkuttu! Dayanıklılık testi nasıl yapılır? Binanın sağlamlığı nasıl anlaşılır?

Yayın tarihi: 20 Şubat 2023 Pazartesi 10:43 am - Güncelleme: 20 Şubat 2023 Pazartesi 10:47 am

Kahramanmaraş merkezli depremler özellikle İstanbul’da yaşayan yurttaşları korkuttu. Evlerinin sağlamlığından endişe eden yurttaşlar bina dayanıklılık testine baş vurabilmek için mülk sahibi olmak gerekiyor. Test fiyatları da cep yakıyor.

Türkiye 6 Şubat sabahına Kahramanmaraş merkezli depremlerle uyandı. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 11 ilde yaklaşık milyonlarca kişiyi etkiledi. 11 ildeki yıkımın büyüklüğünü gören vatandaşlar evlerinin sağlamlığından endişe etmeye başladı.

‘Sıra İstanbul’da, önlem alın’ diye seslerini duyurmaya çalışan bilim insanları büyük bir felakete işaret ediyor. Çaresizce bekleyen İstanbullular yaşadığı konutun depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek istiyor. Ancak bir kiracı olarak yaşadığınız evin depreme karşı güvenli olup olmadığını öğrenmek pek kolay değil.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) bina durum tespiti için hazırladığı web sitesine giriş yaptığınızda, kişisel bilgileriniz yanı sıra tapu örneği isteniyor. Tapu örneğini görsel olarak yüklemeden başvuruyu yapamıyorsunuz. Yani bir kiracı olarak binanızın deprem güvenliğinin tespiti için İBB’ye başvuru yapamıyorsunuz. Mülklerinin depreme dayanıksız olarak tescillenmesini istemeyen ev sahipleri bu başvurunun yapılmasını engelleyebiliyor.

İBB’nin bina tespit çalışmalarına başvuru için binatespiti.ibb.istanbul sayfasına başvurmak gerekiyor. Özel şirketlerde test fiyatları 100 bin liraya kadar çıkıyor.

 

11 ili yıkan deprem felaketinde 15’inci gün! 41 bin 20 can kaybı

OTURDUĞUNUZ YERGÜVENLİ Mİ?

Yanıtı en çok merak edilen sorular arasında, ‘Oturduğum yer, ev güvenli mi ve deprem riski var mı?’ bulunuyor. Herkesin bildiği gibi, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde hizmete sunulan yenilenmiş diri fay hatları haritası ile oturduğunuz yerin, binanın güvenli olup olmadığını hızlı ve kolay bir şekilde öğrenme imkanına sahipsiniz.

TEST NASIL YAPILIR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılmaktadır. Eğer evinizi riskli görüyorsanız bir uzman çağırmalısınız. Gelen kişiler inceleme işlemlerinden sonra binanın taşıyıcı sistemine dayalı bir uygulama başlatırlar. Binanın genel durumu, zeminin analizi, binanın fay hatlarına olan yakınlığı detaylı olarak incelenir. Son olarak binadan karot ve parça alınarak inceleme başlatılır. Kısa süre içerisinde risk raporu elinize ulaşır.

DEPREME DAYANIKLI EV NASIL OLUR?

Depreme dayanıklı ev için ilk kontrol edilmesi gereken şey, bina yapımında kullanılan malzemelerin kalitesidir. Bina yapımında hiçbir masraftan kaçınılmamalı, insan hayatı göz önünde bulundurularak en kaliteli malzemeler kullanılmalıdır. Demir ve inşaat malzemeleri güçlü, dayanıklı ve kaliteli seçilmelidir. Binanın yapılacağı zemin iyi analiz edilmeli ve ona göre bir inşaata başlanmalı. Daha riskli bölgelere daha az katlı binalar inşa edilmeli, kolon ve kirişlere özellikle dikkat edilmelidir.

NERELER KONTROL EDİLMELİ?

Uzman kişileri çağırmadan önce evde kontrol edebileceğiniz yerler şu şekildedir;

Kolon ve kirişler: Çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eksik ya da kesilen kolon varsa uzman çağrılmalıdır.

Zeminler: Zemini sert ve taş olan yapılar depreme dayanıklıdır. Su birikintisi içerisine, dolgu alanlara ya da çamurlu yerlere yapılan binalar risklidir.

Duvarlar: Çatlak olup olmadığına, duvarın inceliğine, yamulmalara bakılmalıdır.