Deprem molozları kuş cennetindeki hayatı tehdit ediyor

Yayın tarihi: 13 Nisan 2023 Perşembe 10:10 am - Güncelleme: 13 Nisan 2023 Perşembe 10:11 am

Molozların Milleyha Kuş Cenneti’ne 100 metre uzaklıktaki boş alana dökülmesi bölge halkının tepkisiyle karşılandı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen iki depremin ardından 20 Şubat’ta da iki depremin merkez üssü olan Hatay’da enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor.

Enkaz sahasında yapılan hafriyat çalışmasının ardından toplanan malzemeler, kayıt altına alınan 280’den fazla kuş türünü barındıran Milleyha Kuş Cenneti’ne 100 metre uzaklıktaki boş alana taşınıyor. Dökülen molozlar iş makineleriyle istifleniyor. Her yıl Afrika ve Asya’dan göç eden kuşların dinlenme alanı olan kuş cennetine yakın noktaya dökülen molazlar dağ gibi yığıldı.

KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

DHA’ya konuşan Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik, her yıl binlerce kuşun bölgede konakladığını belirterek, “Afrika ve Asya’dan gelen kuşlar burada mola verip, beslendikten sonra kuzeye doğru yollarına devam ediyorlar. Depremin hemen ardından toplanan molozlar buraya taşınmaya başlandı. Koca bir yığın haline geldi ve yükselmeye de devam ediyor. İçerisinde asbest, kadmiyum gibi ağır metaller içeren molozların buraya dökülmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Toz haline gelen bu maddeler, rüzgar nedeniyle savruluyor ve kanser riskini artırıyor. Bu durumdan akciğer solunumu yapan deniz canlıları ve kuşlar da etkileniyor” diye konuştu.

“Dökülen molozlardan 14 ceset çıkmış”