Deprem bölgesinde hatlar neden çöktü! Füsun Nebil gerekçesi ile anlattı

Yayın tarihi: 2 Mart 2023 Perşembe 6:04 pm - Güncelleme: 4 Mart 2023 Cumartesi 6:26 pm

İletişim Uzmanı Füsun Nebil, deprem bölgesinde mobil hatların neden devre dışı kaldığını anlattı. Nebil, “Fiber enkaz altında kaldı. Bunu engelleyen kim? Haberleşmenin, bugün kabahatlisi BTK ve Ulaştırma Bakanlığı’dır başka bir açıklaması yok” dedi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 77 ve 7.6’lık depremlerin ardından çöken mobil hatlarından dolayı milyonlarca yurttaşın internete erişimi kesildi. TELE1’de yayınlanan Alp Yanardağ’ın sunduğu ‘Bilim ve Teknoloji Evreni’ programında skandal bütün yönleriytle ele alındı.

İletişim Uzmanı Füsun Nebil, “Bizim 3’te 1’imiz büyüklükte olan Gana’da, geri kalmış bir ülkede 2011 rakamı, 650 bin kilometre fiber. Bizim hala 500, Peki ne yapmak lazım? Bağırmak lazım. BTK’ya bunu aç demek lazım. Deprem bölgesindeki ve operatörlerin raporlarına göre, 3’te 1’i yıkıldı. O zaman 3’te 2’si ile haberleşme sürdürülmeliydi. Fiber enkaz altında kaldı. Bunu engelleyen kim? BTK, 2012’lerde Ulaştırma Bakanlığı’nda toplandılar. Tasarruf açısından bir tane şebeke olsun. Operatörlerden önce kaynağa bakın ne oluyor? Haberleşmenin, bugün kabahatlisi BTK ve Ulaştırma Bakanlığı’dır başka bir açıklaması yok.” dedi.

“İNTERNETİ KONTROL ETMEK ZOR”

Sosyal medya platformu Twitter’ın yavaşlatılmasına ilişkin de konuşan Nebil, “Herkes internet erişim engellemelerine kafayı takmış durumda. Bu da önemli ama daha önemlisi internetin alt yapısı engelleniyor, bu da sansür. Yani ana akım medya biliyorsunuz kontrol altında, interneti kontrol etmek zor. Neden? Çünkü, çok uluslu firmaların elinde: Twitter, Google, Facebook… Onu engellemek mümkün olmuyor. Onun yerine onlara gidecek alt yapıyı engelliyorlar.” ifadelerini kullandı.

Oğuzhan Uğur: İletişim Başkanlığı’ndan arayıp bilgi isterseniz verelim dediler