Deniz Poyraz davası: Katil Onur Gencer, keşke olay yerine 5 dakika geç gitseydim dedi

Yayın tarihi: 24 Ocak 2022 Pazartesi 12:08 pm - Güncelleme: 24 Ocak 2022 Pazartesi 7:27 pm

İzmir’de bulunan HDP İl binasında Deniz Poyraz‘ı silahla vurarak öldüren Onur Gencer’in müebbet istemiyle yargılanmasına devam edildi. Davanın ikinci duruşması görüldü. Mahkeme katil Onur Gencer’in tutukluluk halinin devamı ile duruşmanın 29 Nisan 2021 saat 09:00’a ertelenmesine karar verdi.

HDP İzmir İl Örgütü’ne yönelik silahlı saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin Onur Gencer hakkında açılan davanın ikinci duruşması İzmir Bayraklı Adliyesi’nde görülmeye başlandı. Duruşmaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP milletvekilleri, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ve siyasi partiler katıldı.

Duruşma öncesi açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Kurşunlar Deniz Poyraz’ın mücadeleci bedenine yöneltildi ama saldırının tek hedefi Deniz Poyraz değildir. Saldırı aynı zamanda demokratik siyaseteydi, barış mücadelesinden kadın mücadelesineydi. Arkasında örgütlü bir plan vardı, sistemli bir cinayet hazırlamıştı” dedi.

Örgütlü saldırıya karşı örgütlü mücadeleye yürüttüklerini vurgulayan Sancar, “Kötülüğe karşı iyiliği, adaleti örgütleme tek çıkar yol. Bu talancı düzenden çıkışın tek yolu birlikte mücadele etmektir. Yargı, iktidarın elinde demokrasi güçlerinin yıldırmak için bir sopa olarak kullanılmaktadır. Çağrımız adalet, eşitlik isteyenleredir, ezilenleredir, kim adaletsizliğe maruz kalıyorsa, dayanışmayı orada hızlı bir şekilde örmek zorundayız. Bu sistemi değiştirene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Ya demokrasi mücadelesini ortaklaştıracağız ya da bu adaletsizlik sistemi uygulamalarına devam edecek. Biz bu gidişe dur demek için varız” diye konuştu.

‘OMUZ OMUZA OLACAĞIZ’

Konuşmanın ardından İzmir Kadın Platformu da basın açıklaması yaptı. Platform adına Günseli Suna Kaya, “Bu davada elbette katliamı gerçekleştiren Onur Gencer’in en ağır cezaya çarptırılmasını talep ediyoruz. Ama yetmez. Bu katliama yol verenin, hedef gösterenlerin, mahkeme salonunda ona bu gücü verenlerin yargılandığı güne dek mücadelemiz sürecek. Bilsinler ki ne yaparlarsa yapsınlar bizler mücadelemizden bir adım geri atmayacağız. Birbirimizi yaşatmak için, faşizme, erkek/devlet şiddetine karşı yan yana, omuz omuza olacağız. Denize sözümüz olsun, hayalini kurduğun barışın, özgürlüğün, eşitliğin ülkesini kuracağız. Fehime Ana’nın da dediği gibi ‘Bir Deniz gider bin Deniz geliriz’ size asla boyun eğmeyiz” ifadelerini kullandı.

SARJÖRÜ BOŞALTTIĞI TESPİT EDİLDİ

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, Gencer’in, saldırıyı Amerikan yapımı ‘Ruger’ marka 9 mm tabancayla gerçekleştirdiği, şarjördeki 10 mermiyi de ateşlediği belirtildi. Olaydan sonra Gencer’in üzerinde veya çantasında başka ateşli silah bulunmadığı belirtildi. Eski sağlık personeli olan Gencer’in poligonda silah eğitimi aldığı, sanığın 17 Haziran 2020 ile 17 Haziran 2021 tarihleri arasında olay yeri olan bölgede farklı zamanlarda toplam 115 kez telefon sinyalinin tespit edildiği, sanığın bölgede 24 kez bulunduğu da iddianamede yer aldı. Gencer’in olaydan 1 gün önce sosyal medyadan HDP’li oldukları öne sürülen kişilerle tartıştıklarını ve şehit polislere hakaret edenlere karşı paylaşım yaptığını söylediği de iddianamede yer buldu. İddianamede sanığın, HDP il binasının üst katında bulunan İngilizce kursuna gitme bahanesiyle binayı gezdiğini ifade ettiği belirtildi. Toplanan deliller ışığında Gencer hakkında ‘tasarlayarak kasten öldürme’, ‘iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme’ ve ‘siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 7 yıl hapis cezası talep edildi. İddianame, İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Geçen yıl 29 Aralık’ta görülen ilk duruşmada yaşanan gerginlik sonrası mahkeme başkanı, bugün için tarih vermişti.

Yapılacak ikinci duruşma öncesi İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasına HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Deniz Poyraz’ın yakınları ve partililer de katıldı.

“SALDIRI AYNI ZAMANDA HDP’YE YAPILDI”

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bugün burada Deniz Poyraz arkadaşımızın katledilmesi ile ilgili davanın ikinci duruşması için bulunuyoruz. Deniz Poyraz arkadaşımız 17 Haziran’da katledildi. O kurşunlar, onun mücadeleci bedenine yöneldi. Kanı akıtıldı ama saldırının tek hedefi o değildi. Saldırı aynı zamanda HDP’ydi. Saldırı aynı zamanda demokratik siyaseteydi, demokrasi, barış mücadelesineydi. O kurşunlar barışı, demokrasiyi hedef almıştı. Arkasında güçlü ve örgütlü bir plan vardı. Sistemli bir cinayet hazırlanmıştı. Belki de onlarca kişinin katledilmesi hesaplanmıştı. O gün orada Deniz Poyraz bulunuyordu. Ona kıydılar ve aramızdan aldılar. Gözdağı vermek istediler ama hiçbirini bu zamana kadar bu tür saldırılarla başaramadılar” dedi.

ONUR GENCER: 5 DAKİKA GEÇ GELSEYDİM KATLİAM YAPACAKTIM

Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer, mahkemedeki sorgusunda olay yerine 5 dakika geç gelmiş olsa HDP İzmir İl binasında katliam yapacağını söyledi. Gencer’in “HDP binasına 5 dakika sonra gitmiş olsaydım bol leşli kanın oluk oluk aktığı bir katliam yapacaktım” şeklindeki sözleri üzerine aile ve davayı izleyenler tepkilerini dile getirdi.

Gencer ayrıca mahkemedeki konuşmasında “Keşke Murat Çepni de orda olsaydı da onu da öldürseydim” ifadelerini de kullandı.

Mahkeme katil Onur Gencer’in tutukluluk halinin devamı ile duruşmanın 29 Nisan 2021 saat 09:00’a ertelenmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

İzmir’de 17 Haziran 2021 yılında bir günlüğüne annesinin yerine HDP İl Başkanlığı’na çay servisi yapmak için giden Deniz Poyraz, eski sağlık çalışanı Onur Gencer tarafından silahla vurulup öldürülmüştü. Gencer, polis tarafından yakalanarak gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

 

Deniz Poyraz’ın katilinin saldırı sonrası yaptığı yazışma iddianameye girdi