Demirören’in borç muamması! Ziraat’ten alınan kredi ödendi mi?

Yayın tarihi: 1 Ağustos 2023 Salı 5:21 pm - Güncelleme: 1 Ağustos 2023 Salı 5:29 pm

Doğan Medya Grubu’nu 2018’de satın alan Demirören Holding’in kamu bankalarından aldığı yüklü miktarda kredinin akıbeti halen belirsizliğini koruyor. Holding’in “ödedik” iddiasını öne sürdüğü borca ilişkin, ilgili kurumlardan şeffaf bir delil sunulmazken, Ziraat Bankası’nın Mart ayındaki açıklaması ise holdingin iddiasından uzak.

Demirören Holding’in kamu bankalarına olan yüklü miktarda kredi borcu gündemdeki yerini koruyor. Holding, “1.3 milyar doları ödedik” açıklamasını yaparken, ödediklerini iddia ettikleri borca ilişkin şeffaf bir delil sunmadı. Öte yandan Ziraat Bankası’nın Mart ayında yaptığı açıklama, holdingin açıklamasından uzak bir noktadaydı.

2018’DE DOĞAN MEDYA GRUBUNU SATIN ALDI

Yıldırım Demirören; Hürriyet, Posta, Fanatik, CNN Türk, Kanal D, Yay-Sat ve DHA’nın da olduğu medya grubunu 2018’de toplamda 916 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Söz konusu satışla ilgili Demirören’in kamu bankalarından aldığı yüklü miktarda kredi de dikkatlerden kaçmamıştı.

Tüpçü Demirören batırdı Hürriyet matbaa arsası damada satıldı

HOLDİNG “ÖDEDİK” DEDİ

Reuters ve Bloomberg gibi uluslararası ajanslar, onlarca vergi affına ve iktidarın desteğine rağmen holdingin borcunu ödeyemediğini bildiriyordu. Demirören’in açıklamasında 2020’den bu yana bankalara 1,3 milyar dolar ödendiği iddia edildi. Açıklamada, tüm yükümlülüklerin yerine getirildiği ve en son 90 milyon dolarlık taksidin ödendiği öne sürüldü.

Ancak holdingin ve yetkili kurumlar, borçla ilgili şeffaf bir şekilde açıklama yapmadı. Bunun yanı sıra ortaya çıkan yeni detaylat Demirören’in borcunu ödeyemediğine işaret ediyordu.

Demirören AVM ödenmemiş borçlar nedeniyle Denizbank’a geçti

REUTERS: TOPLAM 2 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Bloomberg’e göre gayrimenkul, enerji ve şans oyunları gibi sektörlerde faaliyet gösteren holdingin kamu bankalarından çektiği kredilerle birlikte yeniden yapılandırma görüşmelerine konu olan toplam tutar 1,5 milyar dolara kadar çıktı. Reuters’a göreyse bu miktar 2 milyar dolara çıktı.

2018’de Ziraat Bankası’ndan 800 milyon dolarlık kredi kullanan Demirören Holding’in borcunun 895 milyon dolara ulaştığı ve yapılandırma anlaşması imzalandığı ortaya çıkmıştı.

Demirören’in borcuna karşılık devredilen Göktürk’teki projeye yürütmeyi durdurma kararı

ZİRAAT’İN AÇIKLAMASI HOLDİNGİN AÇIKLAMASINA UZAK

Mart sonunda TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tüm alacakların yeniden yapılandırmaya esas alındığını belirterek, yapılandırma tarihinden itibaren firmadan toplam 586 milyon 221 bin 750 lira tahsil edildiğini açıkladı. Bu, tüm borcun yüzde 3,2’si yapıyor. Yani Demirören’in ‘1,3 milyar dolar’ ödedik açıklamasının aksine, en çok borçlu olduğu bankaya ödediği miktar bile çok düşük seviyede.