Değerli Konut Vergisi düzenlemesinde geri adım

Yayın tarihi: 12 Şubat 2020 Çarşamba 2:42 pm - Güncelleme: 12 Şubat 2020 Çarşamba 4:47 pm

Kamuoyunda tartışmalara yol açan “Değerli Konut Vergisi” uygulamasında, gelen talepler doğrultusunda sorun çözüldü. Değerli Konut Vergisi bir yıl ertelendi, vergi oranları değişti. Tek meskeni olanlar ve 5 milyon liraya kadar değeri olan konutlar ‘Değerli Konutlar Vergisi’ne tabi olmayacak.

İlgili düzenleme, Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden imar kanunu ile ilgili kanun teklifine ilişkin verilen önergelerle gerçekleştirildi. Torba yasaya eklenen 19’uncu madde ile emlak vergisi kanunun Değerli Konut Vergisi’ni düzenleyen maddelerinde değişiklik yapıldı.

Buradaki en önemli değişiklik Değerli Konut Vergisi’ne tabii tek evi bulunanlara bu vergiden muafiyet getiren düzenleme oldu. Uygulamayla tek evi olan vatandaşlar söz konusu vergiden muaf tutuldu.

Yapılan başka bir düzenlemeyle değeri 5 milyon liranın üzerindeki konutların 5 milyon liralık kısmı da vergi dışı bırakıldı.

Tapu ve kadastro genel müdürlüğü tarafından değer belirleme uygulamasına son verilecek, Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen bina vergi değeri esas alınacak.

Buna göre değeri 5-7.5 milyon lira arasında olan konutun 2.5 milyon lirası değerli konut vergisine tabi olacak ve bunu da binde 3 olarak ödeyecek. 10 milyon liraya kadar olan konutların 7.5 milyon lirası için binde 1 aşan kısmı için binde 6 vergi getirildi.

10 milyon liradan fazla olanların vergisi ise 10 milyon liralık kısım için 22 bin 500 lira, fazlası için binde 10 olarak alınacak. Verilen başka bir önerge ile değerli konut vergisinin başlama tarihi de 2021 yılına ertelendi.